понеделник , 6 май 2024
Водещи новини
Пред паметника на проф.д-р Лъчезар Цоцорков синът му Димитър припомни заветите на баща си. СНИМКИ: Павлина Лалева

Проф.д-р Лъчезар Цоцорков остави светла и трайна диря след себе си

Павлина ЛАЛЕВА

Ако си дал на гладния дори трохица хляб от своя хляб…                                            Ако си дал на чуждите живот от себе си… Не си живял напразно…
Тази песен от репертоара на Емил Димитров беше кулминацията в концерта, посветен на рождения ден на Човека проф.д-р Лъчезар Цоцорков. Той бе  меценат на културата, носител на орден „Стара планина“ и редица други отличия. Днес щеше да навърши 78 години.

Пред паметника му в парка на Панагюрище се събраха десетки близки и приятели, които са имали досег с него и на повечето от които той е помагал по различен начин. Кратко слово за проф.д-р Цоцорков прочете Ирина Ботева, изпълнителен директор на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, която организира честването на годишнината.

Ирина Ботева

Примера, който остави на своите сънародници и съграждани, припомни синът му Димитър Цоцорков.  Той притежаваше културата да мечтае, имаше вярата, че и тук, в Панагюрище, могат да се правят неща на световно ниво… Частица от него живее в нас, каза Димитър Цоцорков и допълни: „Ако повече хора са единни, България ще се изстреля в Космоса. България все по-уверено, бързо  и целеустремено върви напред и нагоре…“ 

В ресторанта на многофунционална зала „Арена Асарел“ повечето от присъстващите дариха книги. Те ще бъдат предоставени на Центъра за възрастни хора с увреждания „Св.Св.Козма и Дамян“.

Даряването на книги
СНИМКА: Павлина Лалева

Последва концерт с блестящи изпълнения на панагюрските таланти Надежда Ковачева и Стойко Шопов, Виктория Манева, Християн Балев, Кристиана Чуклева, Нелина Иванова.

Талантливике певци на Панагюрище
СНИМКА: Павлина Лалева

Те са възпитаници на вокалния педагог Нона Немигенчева и изпяха по неповторим начин част от любимите песни на проф.д-р Цоцорков, който днес щеше да навърши 78 години.

 

 

Вижте още

„БУНАЙ“ АД Ви честити 148-та годишнина от Априлското въстание

Мениджърският екип на  „БУНАЙ“ АД  поздравява своите служители, работници и партньори, и техните семейства със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.