Водещи новини
СНИМКА& :архив на oshtepan.com

Добре дошла, златна есен!

Астрономическата есен настъпва днес, 23 септември, в 09:50 ч. българско време, съобщава БТА, позоваваки се на Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН. В този час слънцето пресича небесния екватор, слизайки южно от него, като така за Северното полукълбо на Земята започва есента, а за Южното пролетта. Тази година есента идва по-късно – не на 22 септември, както е обичайното. Причината за това е, че сме в предходна година на високосната 2024 г.

„Средната продължителност на тропичната (слънчевата) година е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45 секунди, но за удобство календарната система трябва да работи с цяло число дни в годината – 365. Поради това от тази и от предните три години са се натрупали остатъци от близо 6 часа, поради които логично началото на годишните сезони закъснява с около 18 часа. Отчитането на високосната дата 29 февруари догодина ще компенсира натрупаните остатъци и през 2024 г. астрономическата есен ще настъпи на 22 септември в 15:43 ч. – близо 18 часа по-рано“, обяснява физикът.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.