вторник , 16 април 2024
Водещи новини
Премиерът акяд.Николай Денков в Народното събрание СНИМКАТА е от Пресслужбата на МС

Започва проверка на всички мостове в страната

Състоянието на мостовете в страната ще бъде проверено, за да бъдат идентифицирани специфичните проблеми по тях и да се потърси максимално бързо решение. Това заяви премиерът акад. Николай Денков от трибуната на Народното събрание на 8 септември. Той поиска изслушване пред депутатите в Деня на национален траур, за да представи коректна информация за действията на правителството по време на наводненията по Южното Черноморие. Природното бедствие отне живота на четирима души. Трима от тях загинаха при срутването на моста в Царево.

„Реакцията на държавата беше мигновена. Валежите започнаха през нощта и още на сутринта, преди да бъде обявено бедственото положение, на място бяха 11 екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“ с 35 служители и два екипа водолази. Те започнаха веднага да изтеглят застрашените хора“, заяви министър-председателят по повод критиките, че държавата е реагирала късно. Служители на Агенцията за социалното подпомагане съдействат на пострадалите за попълване на заявления за еднократна помощ до 1512 лв. Освен за нея, хората могат да кандидатстват и за допълнителни до 2500 лв. за закупуване на повредени от бедствието електроуреди и друго имущество. Електричеството и водоподаването в бедстващите региони вече са възстановени. Общо 12 моста трябва да бъдат поправени. За момента оценката на щетите възлиза на около 30 млн. лв. Сумата е налична във фонда за бедствия и аварии. „Въпрос на добра организация от институциите е да успеем максимално бързо да поправим нарушената инфраструктура и хората да възстановят нормалния си ритъм на живот“, каза министър-председателят.

360 речни участъка на територията на страната ни са с намалена проводимост на водата, застрашават живота на населението и са с висок приоритет за финансиране, съобщи пред депутатите премиерът. Той цитира доклад от служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, постъпил в Министерския съвет на 13.10.2022 г. Седем от тези участъци са в община Царево, но само за един са осигурени средства за ремонт – този в село Кости. „През декември 2022 г. и април 2023 г. служебното правителство отпуска над 60 млн. лв. за 93 обекта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на бедствия. С тези средства са финансирани само 10 от посочените 360 рискови участъка в този доклад. Проблемът е идентифициран, но той изисква сериозно финансиране и време, за да бъдат обезопасени тези 360 обекта, доколкото е възможно“, заяви премиерът.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.