вторник , 16 април 2024
Водещи новини
Параван за избора с хартиена бюлетина в една от секционните избирателни комисии в ОУ "20 Април" СНИМКА: архив на oshtepan.com

Няма единни технически изисквания за параваните за изборите на 29 септември

Определянето на вида и размерите на параваните за гласуване с хартиени бюлетини излиза извън правомощията, предоставени на изпълнителната власт от Изборния кодекс (ИК). Това се казва в писмо на главния секретар на Министерския съвет (МС) до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК). Повод е подготвеният проект за решение на ЦИК, в който на МС се вменява задължението да определи вида и размерите на параваните за местните избори на 29 октомври т.г. 

Законодателят изрично е ограничил участието на органите на изпълнителната власт до организационни и технически дейности по осигуряването на избирателните комисии. Определянето на изисквания за елементите от оборудването на избирателните секции би представлявало намеса на правителството в изключителните правомощия на избирателните комисии. Освен това, всеки акт или действие на МС извън неговите правомощия по Изборния кодекс би бил незаконосъобразен, ако е основан единствено на задължение, възложено с решение на ЦИК, се казва в писмото. 

Параваните за гласуване с хартиени бюлетини са елемент от оборудването на изборните помещения и затова според ИК тяхното осигуряване е ангажимент на общинските администрации. Изискванията и детайлите относно оборудването на тези помещения се определят с методически указания на ЦИК в съответствие с нейните правомощия по чл. 57 от ИК. Това включва параваните, които заменят т.нар. „тъмни стаички“, чиито параметри винаги са определяни от ЦИК.

Законовата задача на параваните за гласуване с хартиени бюлетини и на преградите за гласуване с машини е да се осигури както тайната на гласуването, така и възможност за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. За постигането на тази цел законодателят не е сметнал за необходимо да изисква те да отговарят на единни технически изисквания, с което е дал възможност на общинските администрации и секционните избирателни комисии при тяхното поставяне в предизборния ден да се съобразят със спецификите на изборното помещение. Единствените технически изисквания към параваните е техният вид и размер да позволяват поставянето на таблата с информация за избирателите, чийто вид и размер се определят отново от ЦИК.

В писмото на МС до ЦИК се обръща внимание, че уредбата в Изборния кодекс относно параваните за гласуване с хартиени бюлетини е общо приложима за всички видове избори, включително за тези с избирателни секции извън България. А предвидената в Изборния кодекс възможност за тяхното осигуряване чрез организациите на българските граждани извън страната изключва по принцип тяхното изработване и доставка по единен стандарт.

В случай че ЦИК е констатирала нарушения на изборния процес на 2 април т.г. по отношение на параваните за гласуване, в нейна компетентност е да приеме съответни решения, с които да ангажира общинските администрации и съответните избирателни комисии.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.