четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Лука Галчев по време на тренировка с Желязко Гагов СНИМКАТА е от личния архив на Лука

Треньорът по таекуон-до Лука Галчев: Най-голямата борба е със самия себе си

Павлина ЛАЛЕВА

Да следва принципите на таекуон-до: вежливост, почтеност, постоянство, самоконтрол и непоколебим дух. Това научава Лука Галчев от своя треньор Желязко Гагов, който с голяма страст и хъс го въвежда в света на  таекуон-до. За  това източно бойно изкуство Лука Галчев разбира от свои  приятели и започва  да  тренира от 14-годишен. До ден днешен е убеден, че таекуон-дото дава на всеки трениращ не само много добра физическа подготовка, а и умствена. „Подготовката в това бойно изкуство е много комплексна и така нареченото таекуон-до семейство има само добри и много качествени хора”,  казва Лука Галчев. Убеден е, че би било много хубаво всеки човек да следва принципите на корейското бойно изкуство.

Лука Минков Галчев е роден на 21 юли 1986г. в град Панагюрище.
Средното си образование завършва в СПГ „Атанас Буров“ – Панагюрище, специалност „Стопански мениджмънт с компютри“, а висшето в ТУ – София, бакалавър специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ .
Трудовата му кариера започва във фирма „Шойли-Оптикс“ООД -гр.Панагюрище, като монтажник на сложни специфични изделия. В момента работи като електромонтьор в „Асарел –Медет“АД.
Семеен, с едно дете.
Цени културните, умни и тактични хора. Хора, от които би научил нещо.

Когато започва да се занимава с него, тренировките са по 4 пъти седмично, но, когато се подготвя за състезание или демонстрация, ходи всеки ден. Затова има доста незабравими моменти както в залата, така и извън нея, и всички те будят много усмивки у него днес. „Най-хубавото беше, че всички бяхме приятели и много си помагахме. Имало е и много трудни моменти, но с треньора и съотборниците сме ги превъзмогнали и продължили напред”, спомня си Лука Галчев и допълва: „Таекуон-до е бойно изкуство и като такова е труден  вид спорт. Когато започнеш да тренираш, целта ти е победата на състезание, но най-голямата борба е тази със самия себе си – когато е най-тежко и трудно, да стиснеш зъби и да продължиш. В такива моменти Желязко Гагов като мой треньор ми е помагал много и ми вдъхвал необходимата увереност да продължа. С него и до ден продължаваме да дерзаем и да се развиваме”.

Лука Галчев, Желязко Гагов и Здравко Еров в тренировъчната зала през август 2023
СНИМКА: Павлина Лалева

Като състезател на Спортен клуб „ОДИН” Лука Галчев участва в много  турнири държавни и балкански състезания, отворени международни състезания. Има богата колекция от завоювани медали и грамоти, тъй като на почти всички спортни форуми се е класирал в призовата тройка.

За да стигне до почетната стълбица обаче, състезателят по таекуондо трябва да е физически подготвен да устои на всеки един противник,  да е концентриран, целеустремен, самоуверен, с голяма воля и цели за покоряване, подчертава трениращият и днес панагюрец. Малко след като завършва висшето си образование, той започва треньорската си дейност по таекуон-до и всичко се повтаря отначало – много динамика с всеки един от възпитаниците на клуба, в който той самият калява характера си и се изгражда като състезател. „Тренираме заедно и се стараем да сме номер едно във всяко състезание, изпит или семинар”, казва Лука Галчев. Той посреща всеки новодошъл в залата с думите: „Здравей, казвам се Лука и ще съм ти треньор по таекуон-до“. Когато дойде дете, първо го предразполага да се отпусне, докато то само  пожелае да се занимава с таекуон-до.  Едва след това запознава с това корейско изкуство и как точно се тренира. Питам го как би мотивирал ученик, който не желае да се занимава със спорт. Трудно се влиза в света на децата, но, допуснат ли те там, вече е лесно да ги запалиш да се развиват и тренират, коментира инженерът по „Електроенергетика и електрообзавеждане“.

Лука Галчев
СНИМКА: Павлина Лалева

Той знае, че всяко дете е различно, затова първо го опознава. След това търси начини, по които да му въздейства, за да му покаже ползите и плюсовете от това да спортуваш. Питам го още:

Как преценявате кое от децата има потенциал за бъдещ шампион?

-Потенциалът на всеки е много различен. В продължение на много тренировки, работа в зала и състезания анализираме всеки един от трениращите и преценяваме с колегите треньори къде и по какъв начин да се помогне на даден състезател. С правилните насоки всеки може да надгради много себе си и да бъде шампион не само на състезание, а и в живота.

Случвало ли Ви се е да кажете на малчуган, че няма потенциал за таекуон-до и да го насочите към друг спорт?

  • Не, не се е случвало. Но като подрастващи те имат много и различни интереси и с времето намират своя път – дали той е бил таекуондо, или не …-  времето ще покаже. Решението дали да се занимават с таекуондо, или друг спорт е лично.

Когато Ваш възпитаник спечели призово място, плачете ли?

-Случвало се е. Всяка емоция на мой състезател я преживявам и аз , понякога и по-силно от него.

Спорт или фитнес, или и двете бихте препоръчали на млад човек?

-Бих препоръчал комплексни тренировки. Подготовката на един състезател по таекуондо (и не само) преминава през голям набор от различен вид тренировки и занятия.

Как ще коментирате агресията сред младите?

-Не мога да си я обясня. Изключително нередно е това, което се случва с тях. Трябва повече да се вслушваме и прекарваме времето си с тях. Още когато са малки, да си говорим и обсъждаме всичко с тях, за да изграждаме в съзнанието им ценности, които ще им посочват правилния път за напред.

Има ли мъдрост, която Ви е впечатлила и е водеща за Вас?

  • Всяка една дума или изречение, които те карат да се замислиш и анализираш себе си или ситуацията около теб. Всеки ден е нов, динамичен и много различен. Виждам смисъл в непрестанното си развитие и когато не си сляп за заобикалящия те свят. 

Вижте още

Панагюрище отново е столица на млада България. Провежда се Националният фестивал „Родолюбие”

Деветнадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на патриотична песен „Родолюбие” се провежда в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.