вторник , 5 декември 2023
Срещата на премиера с Националното сдружение на общините вРБългария СНИМКАТА е предоставена от Пресслужбата на МС

Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините

Премиерът акад. Николай Денков се срещна с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В разговора участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

Има политическо съгласие да се предприемат реални стъпки към по-голяма самостоятелност на местните власти, посочи министър-председателят. Необходимо е обаче да се намери устойчив подход, който няма да допуска ощетяване на никоя община. Освен това процесът на децентрализация трябва да се развива паралелно с повишаване на прозрачността и подобряване на контрола върху разходването на публични средства. Обсъдени бяха възможностите за създаване на нови целеви фондове, чрез които общините да финансират свои проекти.

В хода на разговора кметовете представиха подкрепен от всички общини модел за финансова децентрализация, който е разработен през 2022 г. въз основа на предоставени официални данни от Министерството на финансите и други държавни институции. В него са изследвани възможните сценарии за всички 265 общини в страната.

Кметовете изразиха задоволство, че техните предложения са били чути при подготовката на държавния бюджет за тази година. Те се надяват на ползотворно обсъждане на проекта и за 2024 г.

 

 

Вижте още

Общински съвет – Панагюрище си избра комисии. Председателите на 5 от тях са от ПП-ДБ

На днешното си редовно заседание Общински съвет – Панагюрище гласува да се запазят досегашните 6 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.