четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Какви данни ще се вписват в електронната трудова книжка и кой ще има достъп до тях?

Електронната трудова книжка ще бъде електронен регистър, в който ще се вписват данни, които сега се попълват в хартиената трудова книжка, обясни пред Радио „Фокус“ Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК).

„При сключване на трудовия договор работникът трябва да предостави трудовата си книжка на хартия. В същото време, при сключване на трудовия договор, след създаването на регистъра,работодателят ще има достъп до всички данни, които предхождат този трудов договор, с предходните работодатели. Т.е. това, което виждаме сега на хартия, ще продължаваме да го виждаме като работодатели“, обясни Минчева.
По думите й хората много често губят своите трудови книжка. „Нехаем за тези документи, но те са важни за нас и се сещаме за тях или когато трябва да започнем нова работа, или когато човек трябва да се пенсионира. И се оказва, че не знае къде му е този изключително важен документ за приключването на трудовата му кариера. Да не говорим, че липсва печат, липсва подпис, някъде има зачерквания. Оттам едно ходене по мъките, търсене на стари архиви, които може и да не съществуват вече. Още преди 7-8 години беше ясно накъде се развива светът и че бихме могли да се ползваме от възможностите, които ни дава дигитализацията. Работодателите подават в НАП от 2006 г. редица данни, които са свързани с трудовото правоотношение, и те покриват на практика почти 90% от това, което се вписва в трудовата книжка. Ще се допълват малко данните, които се подават в НАП“, разясни още г-жа Минчева. Тя уточни, че НАП ще остане органът, който ще администрира този регистър на заетостта. Той постепенно ще се допълни и с тези, които са по служебни правоотношения, и поетапно ще спират да се попълват трудови книжки. Това ще стане през 2025 г. , ако през септември на второ четене в комисиите и в пленарната зала на Народното събрание законът бъде подкрепен.

 

Вижте още

Лазорровден е! Честит празник на имениците!

Лазаровден е християнски празник, посветен на Лазар от Витания и неговото чудотворно възкресение от Иисус …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.