Водещи новини
СНИМКАТА е от сайта на НОИ

Най-много тежки ПТП-та стават в ден петък веднага след края на работното време

Катастрофите през изминалата 2022 година са близо 7 000  Те са станали причина за смъртта на 531 души, от които 29 са деца. Това съъобщи НОВА ТВ, позовавайки се на данни на Националния статистически институт. Оттам отчитат и близо 8 500 тежко и леко ранени души. Голямата част от произшествията са станали поради неправилни действия от страна на водачите, като в половината от случаите това са несъобразена скорост или неправилна маневра.

От общия брой на тежките катастрофи най-много са тези, при които са се сблъскали два автомобила. Една трета от катастрофите са такива и най-много хора са загинали именно тогава – 207 души. Следват произшествията, при които е блъснат пешеходец – те са малко над 20%, а жертвите в следствие на тези удари са 89.

Извън градовете най-смъртоносни са първокласните пътища. Там живота си са загубили 115 души. Над 80 души за загинали на второкласните и още толкова на третокласните. Два пъти по-малко са жертвите по общинските пътища, а най-сигурни са магистралите. Там са станали най-малко произшествия и има най-малко жертви.
Разбивка на денонощието по часове показва, че най-голям брой тежки произшествия са станали след края на работното време – между 16 и 18 часа. Петък е денят, в който се регистрирани най-много тежки катастрофи, а най-сигурният ден да се возиш в автомобил е сряда. Най-много са тежките катастрофи в средата на лятото.

Вижте още

Пътен инцидент предизвика шофьор от Панагюрище, седнал зад волана след употреба на алкохол

Двама шофьори, употребили алкохол и предизвикали леки пътни инциденти, са установени от органите на реда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.