понеделник , 2 октомври 2023
СНИМКАТА е от сайта на МОН

БЪЛГАРИЯ е на едно от челните места в света по прилагане на технологиите на GOOGLE в образованието

България е водеща страна в Централна и Източна Европа по използване на технологичните решения, които платформата на Google за образованието предоставя. Анализът е на технологичния гигант и се базира на различни показатели като брой сертифицирани преподаватели и обучители, брой Google референтни училища и използване на приложения като „Google Класна стая“.

България е на първо място и по брой учители на глава от населението със световно признати сертификати за дигитални умения на технологичната компания. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и Уилям Флоранс, ръководител на Google Workspace за образованието в Централна и Източна Европа.

Данните показват, че около 500 училища и общо над 200 хил. потребители в страната ни използват активно възможностите, предоставени от облачната платформа на компанията. По думите на Уилям Флоранс платформата е технологично решение, но по-важното е, че потенциалът на технологията е да осигури равен достъп до образование, да подпомогне учителите и да насърчи иновативни практики за преподаване.

„Ролята в глобален мащаб на технологични компании, които предоставят свободен достъп до образователни дигитални ресурси е ключов“, смята проф. Цоков. Според него е много важно да се насърчат училищата, които показват незадоволителни резултати на националните външни оценявания, да работят по-активно с дигитални ресурси. 

Други важни акценти в разговора бяха навлизането на изкуствения интелект, организиране на съвместно събитие за представяне на дигиталните решения в образованието и начините за по-масовото им използване у нас.

ИЗТОЧНИК: МОН

Вижте още

Гайди, „Притури се планината“, „Излел е Дельо хайдутин“ звучаха в Панагюрище в Деня на Независимостта

Павлина ЛАЛЕВА ДНЕС, в Деня на Независимостта на България, в Панагюрище на площадчето с Войнишкия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.