четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Чрез българския фолклор читалищни специалисти ще се учат как да се борят със стреса

Семинар на тема „Справяне със стреса в работата“ организира Регионален читалищен център – Пазарджик, за специалисти от читалищата в областта. Семинарът ще е от 11 до 13 август в град Стрелча и предвижда работно посещение в местната читалищна институция „Просвещение-1871 г.“ и на инициативата „Тематичен уикенд“, организирана от общината домакин и читалището. Фокус в обучението ще е българският фолклор, разглеждан като богатство от народни знания и умения Те са ползвани като антистрес техники и практики от векове много преди да има науки, които да дефинират понятието стрес, да го описват, изследват, изучават, за да обучават на справяне с него.

Такова внимание към народното творчество и бита на българина е специален подход. Поглед е към характера на нашата култура, към жизнеността и силата, които тя носи, към заложения в нея непрестанен стремеж за добруване и продължение на рода. 

Целенасоченото разглеждане на българския фолклор и народните практики като техники, подходи и знания за отработване на трудни работни и житейски ситуации – не е случайно. Посвещение е на 20 годишнината на Конвенция 2003 на ЮНЕСКО за опазване на културното многообразие на света, като живо наследство.

В този смисъл, семинарът е част от Регионалните инициативи на Читалищния център в Пазарджик, по честването на Конвенцията. За представяне на нейната същност, за значението й за опазване на нематериалното културно богатство на нациите, за  видимост на хората, които носят живото наследство и се грижат да го показват, пазят и предават.

Форумът е своеобразен обществен разговор за събитията по места, посветени на 20-годишнината на Конвенция 2003. За показване на локалното културно наследство и значението му за самоопределянето на хората. За чувството за общностна принадлежност, за  радостта и гордостта от живото народно имане и можене – като оръжие срещу стреса и подход за справяне с него, като национална определеност и самосъзнание. За мъдростта, естетиката, мелодиката и ритмиката на българския фолклор и културните практики на народа ни, позволяващи възстановяване и поддържане на душевните хармония и баланс на българина, на неговата жизнерадост, жилавост и устойчивост. За дълбоките и здрави корени на българщината!

АВТОР: Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища„ – Пазарджик

Вижте още

Лазорровден е! Честит празник на имениците!

Лазаровден е християнски празник, посветен на Лазар от Витания и неговото чудотворно възкресение от Иисус …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.