понеделник , 6 май 2024
Паметникът на Светите братя Кирил и Методий" пред Народната библиотека "Кирил и Методий" в София СНИМКА: архив на oshtepan.com

Христо Иванов от ДБ: Записваме в Конституцията 24 май като национален празник, защото просвещението винаги е било националната ни кауза

24 май да бъде записан в Конституцията като национален празник на България. Това обяви на 233 юли в интервю за БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, час преди да бъдат представени предложенията за промени в конституцията на “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

“Делото на Светите братя Кирил и Методий, на просветителите и революционерите от Възраждането, са основна кауза на българската държавност – каузата на просвещението, на науката,  образованието, културата. Защото България не е просто някакво стечение на обстоятелствата, не е някакъв договор на велики сили от 19 век, България има своя кауза, която ни обединява през цялото ни съществуване и това е каузата на просвещението. И то общодостъпно, хуманно, включващо всички граждани и етноси”, каза Иванов. Той уточни, че инициативата представлява надграждане на идеята на ГЕРБ отпреди година за смяна на националния празник 3 март с 24 май, като сега тя се вдига на конституционно ниво. Останалите официални празници, сред които остава и 3 март, ще бъдат уреждани в закон.

Съпредседателят на ДБ заяви още, че е постигнато конституционно мнозинство по много от текстовете за промени в Конституцията, но, колко бързо ще бъдат приети те, зависи от това дали то е от 160 или 180 души. Между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС има общо съгласие по ключови теми, като ограничаване властта на главния прокурор и отчетност на прокуратурата и разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии. В конституционната парламентарна комисия ще се изработи общ текст за промени.“Сега имаме възможност да работим заедно с наши опоненти по тези текстове. Не виждам нищо смущаващо в това, доколкото то ще е в правилна посока и ще доведе до резултат. Това е логиката на парламентарната демокрация, не сме някаква джамахирия, в която един да вземе властта и да каже какво ще се случи”, обясни Иванов сътрудничеството с ДПС и ГЕРБ по реформата на основния закон. 

 

 

Вижте още

„БУНАЙ“ АД Ви честити 148-та годишнина от Априлското въстание

Мениджърският екип на  „БУНАЙ“ АД  поздравява своите служители, работници и партньори, и техните семейства със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.