четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Гостите на 80-годишния юбилей на Исторически музей - Панагюрище СНИМКА: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Историческият музей в Панагюрище чества 80 години от създаването си

Павлина ЛАЛЕВА

Идеята за създаване на музей в Панагюрище битува от 120 години, когато е учреден Комитет „20 април“, но се реализира на 3 май 1943 г. Тогава в града се открива Читалищен музей. Негов пръв уредник е учителят с възрожжденски дух Атанас Сугарев.

ДНЕС, 23 юни, продължителите на първите празнуваха 80 години на развитие и обновяване. Десетки гости уважиха празника и чрез прожектиран документален филм се запознаха с живота на музея през изминалите десетилетия. През тях за обогатяване на културната институция работят родолюбиви уредници като Недьо Горинов, Михаил Савлеков, Стоян Керин, Лука Меченов, Делчо Карайлев, Руска Патърчанова, Донка Страхинова, Атанас Атанасов, директор на музея от 1972 до 1990 г., Мария и Цонка Чолакови, Ясен Христов, който е избран за кмет на община Панагюрище за мандат 1991-1995, Георги Абдулов, който е директор на музея от 1995 до 2012 г., Ирина Атанасова, Георги Гемиджиев, художникът Манол Панчовски, който поема фонда на музея, доц.Атанас Шопов, който е директор на музея от 2013 г. досега, и др.

Директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.Атанас Шопов приветства гостите
СНИМКА: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

От прожекцията стана ясно, че през 1976 г. музеят е посетен от 245 000 души. 

След филма директорът на Историческия музей доц.Атанас Шопов благодари многобройните гости, обръщайки се към тях с „приятели“. Той обърна внимание на многобройните дарения, които ръководената от него институция е получила през последните години. Съобщи, че интересуващите се могат да направят виртуална разходка из Лековата къща и Къщата музей „Райна Княгиня“. 

Приветствие към домакините и многобройните гости отправи областният управител Трендафил Величков. Той заяви, че музеят в Панагюрище е едно от задължителните места за посещение от всеки българин.Благодарност към екипа на Историческия музей за неуморния труд и последователната му политика за съхраняване на панагюрския дух отправи кметът на общината Никола Белишки. От името на 139 държавни, регионални и общински музеи председателят на Сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски пожела на екипа на Панагюрския музей вдъхновение, енергия и сили, за да пази българската идентичност. В краткото си слово той заключи, че всички препятствия са ни дадени, за да израстваме. Приветствие към празнувщите отправи и представител на фирма „МОБА“, грижеща се за сигурността на обекта на културата. Той връчи на доц.Шопов Почетен знак и Сертификат.

Представителят на фирма „МОБА“ /вдясно/ връчва Плакет и Сертификат на дирекктора на Исторически музей – Панагюрище
СНИМКА: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Главният уредник на музея Ирина Ботева прочете Поздравителен адрес от Министерство на културата и изброи институциите от страната и фирмите от общината, от които също са получени поздравителни адреси.

Мажоретките към ЦПЛР – Панагюрище
СНИМКА: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Тържеството продължи в двора на музея с музикално-танцова програма с участието на талантливите панагюрски изпълнителки Виктория Манева, Надежда Ковачева, кларнетистът Андрея Манев, мажоретките към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище с хореограф Елеонора Найденова.

Надежда Ковачева
СНИМКА: Павлина Лалева

Спонтанно с приветствие в програмата се включи актрисата Василка Сугарева, внучка на Атанас Сугарев. Сред официалните гости на празника бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, зам.-кметът на общината Галина Матанова, бивши директори на културната институция, представители на музеи от страната. Всеки от гостите получи от домакините подарък, част от който луксозен албум.

Вижте още

Лазорровден е! Честит празник на имениците!

Лазаровден е християнски празник, посветен на Лазар от Витания и неговото чудотворно възкресение от Иисус …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.