Водещи новини

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

На 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Тази година мотото на деня е „Отглеждайте храни, а не тютюн!“.

Световната здравна организация (СЗО) обявява за първи път Световния ден без тютюнопушене през 1988 г. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е, от една страна, да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, а, от друга, да се насърчат ефективни политики за намаляване въздействието от употребата на тютюн.

По данни на организацията в световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.

Данните от Националния център по обществено здраве и анализи, включени в доклада от Националното проучване на факторите на риска за здравето на населението на Р. България 2020 г. посочват, че 39.4% от възрастното население употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените, съответно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи – мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Остава без промяна фактът, че 14.3% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.

Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи изделия е във възрастта 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия й жизнен цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн допринася за почти 84 милиона метрични тона еквивалентни емисии на CO2 годишно.

Министерството на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел.  0700 10 323 или на телефона на РЗИ Пазарджик – 0884 72 47 51 – Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето.

На желаещите се оказва консултативна помощ, измерва се с Smokerlyzer / „Дрегер за пушачи“/ нивото на въглероден оксид в издишан въздух, на база което се изчислява съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта, определя се степента на никотинова зависимост.

Вижте още

Възстановка и празничен концерт в Панагюрище за 148 години от Априлската епопея

На 27 април с историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ започнаха мероприятията, посветени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.