Водещи новини
Служебният министър на културата и служебният премиер на Панаира на книгата в София СНИМКАТА е от сайта на Министерството на културата

Рекорден брой издателства участват в 16-ото издание на Панаира на книгата в София

Рекорден брой издателства и книги участват в Пролетния панаир на книгата в София, в градината пред НДК. Панаирът бе открит ДНЕС от премиера Гълъб Донев, министъра на културата Найден Тодоров и министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов. В 16-ото издание на Пролетния панаир на книгата в София със свои заглавия участват 144 издателства от цялата страна.

В словото си  премиерът Донев подчерта необходимостта от четящи хора, като отбеляза, че да си грамотен човек, е проява на себеуважение. В неподражаемия си афористичен стил министъър-предсеателят каза: „Гълъб се снима с „Врабчета“ – едно добро начало на книга за деца… Нямам крила като птиците, крила ми дават книгите“. Гостите бяха поздравени от вокална група „Врабчета“.

Министър Тодоров цитира думи от „Времеубежище“ на Георги Господинов: „Ако си на вярното място, времето е друго. Ако си във вярното време, мястото е различно“. Той добави: Книгите не променят света, но вярвам, че променят хората, а хората могат да променят света. Четете и подарявайте книги, защото те са нашето бъдеще.

Просветният министър Сашо Пенов напомни, че не може съвременният човек да бъде възпитаван без книга и заяви: „Чрез книгата популяризираме душата на автора. Не мога да си представя в съвременното общество какво би се случило, ако изчезне книгата“, каза образователният министър.

През дните между 29 май и 4 юни се очакват срещи със значими имена в българската литература като Георги Господинов, Петър Чухов, Захари Карабашлиев, преводачи и издатели.

Вижте още

Възстановка и празничен концерт в Панагюрище за 148 години от Априлската епопея

На 27 април с историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ започнаха мероприятията, посветени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.