петък , 26 април 2024
Емилия Радева СНИМКА: БНТ

Почина актрисата Емилия Радева

„С дълбока скръб и огромна тъга съобщаваме, че снощи, на 11 май, почина голямата българска актриса Емилия Радева“. Това пише сайтът dariknews.bg, позовавайки се на информация от Театър на Българската армия. Поклонението ще се състои на 16 май, вторник, от 13.30 ч. в Храм „Свети Седмочисленици“ в София.

Емилия Радева е родена на 23 май 1932 г. в град Радомир. Завършва специалност „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Боян Дановски през 1955 г.

Започва работа в Драматичния театър в Пловдив, а след това и в Театър на Народната армия (1958). Играе и в постановките на Театър 199: „Първата обич“ от Станислав Друмежки,  „Нечакана среща“ от Блага Димитрова, „Животът – това са две жени“ от Стефан Цанев, „Ана Лиа“ от Дина Коча, „Индийското въже“ от Кирил Станчев. Сред по-известните филми с нейно участие са „Дом за нашите деца“, „А бяхме млади“, Спомен за близначката и др.

 През 2003 г. е получава орден „Стара планина“ – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.