понеделник , 20 май 2024
Водещи новини
Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" АД инж.Н.Пелтеков СНИМКИТЕ са от фейсбук страницата на "Асарел-Медет"АД

„Асарел-Медет“ АД бе домакин на Националната конференция „Управление и безопасност на хвостохранилища“ и представи два доклада

Обновена

Националната конференция „Управление и безопасност на хвостохранилища“ се проведе  от 26 април до 28 в Панагюрище. Във форума се включиха над 120 участници от академичната общност, държавни институции, проектантски организации и водещи компании в страната. Сред представителите на бизнеса бяха специалисти от „Асарел-Медет“, „Аурубис България“, „Елаците Мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Мини Марица Изток“, AES Гълъбово, „Горубсо Мадан“, „Каолин“ и др. Организатор на форума бе Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, а домакин и генерален спонсор – „Асарел-Медет“АД.

В събитието се включиха председателят на Общинския съвет в Панагюрище Христо Калоянов, кметът на село Оборище Милко Ангелов, представители на Община Панагюрище и на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик.

Конференцията беше открита от доц. д-р Кремена Деделянова, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия. „Целта на този форум е да покажем всички иновации и добри практики за екологосъобразното и безопасно управление на действащите хвостохранилища“, подчерта тя.

Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“АД инж. Николай Пелтеков каза, че форумът ще допринесе за авторитета и обмяната на опит между всички, работещи в тази сфера – учени, проектанти, инженери, техници и специалисти. „Конференцията е чудесна възможност за равносметка на свършеното в тази област през последните години, както и за разширяване на нашето сътрудничество“,  посочи той.

Изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара доц. д-р инж. Иван Митев поздрави участниците и изтъкна значимостта на темата за хвостохранилищата не само като хидротехнически съоръжения за опазване на околната среда, а и като източник за извличане на суровини в бъдещето.

По време на форума бяха представени 17 научни доклада, в които се разглеждат добрите практики при проектирането, управлението и безопасността на хвостохранилищата като хидротехнически съоръжения. Основният пленарен доклад, посветен на съвременните изисквания за управление и безопасност на хвостохранилищата, беше подготвен от проф. д-р Димитър Тошев – почетен председател на Българското дружество по големите язовири, и представен от д-р инж. Тоньо Чолаков. Сред участниците във форума бяха изявени научно-изследователски екипи от Българската академия на науките, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Химикотехнологичния и металургичен университет и др. 
От страна на „Асарел-Медет“ като модератор на форума участва производственият директор инж. Иван Чолаков. Екипът на цех „Водно-отпадно стопанство, пречиствателни станции, екстракция и електролиза“ – ръководителят инж. Стоил Трошанов, главният инженер на хвостохранилище „Люляковица“ инж. Стефан Тангъров и технолозите инж. Владимир Додников и инж. Тодор Ганджов, представиха два доклада с добри практики за управлението и безопасността на хвостохранилището.Те обърнаха внимание на темите за управлението на водите и за поетапното изграждане на намивните диги. Участниците във форума разгледаха автоматизираната помпена станция и рекултивираните берми на „Люляковица“, където продължиха с обсъждането на въпросите за иновациите и добрите практики. В Историческия музей гостите посетиха залата трезор на златното съкровище, изградена с дарителски средства от „Асарел-Медет“АД и покойния проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата, където с историята на Панагюрище ги запозна доц. д-р Атанас Шопов.

Вижте още

В Панагюрище се проведе Националният фестивал за хорово изкуство „България – една безсмъртна песен”

В Деня на Светите братя Кирил и Методий“ – 11 май, в Панагюрище се проведе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.