събота , 20 април 2024
Църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: архив на oshtepan.com

В Светли вторник се прославя Божията майка

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Днес е третият ден на Великден- Светли вторник. В този ден се прославя Божията майка
 От времето на Христовите страдания до самото слизане на Светия Дух върху апостолите в Евангелието не се споменава пряко нито името, нито деянията на Богородица. От разказите на евангелистите научаваме, че цялото неголямо общество ученици на Спасителя било силно раздвижено — и жените, и апостолите ходят и бързат от едно към друго място, срещат се тук и там, разказват, съветват се, недоумяват, колебаят се, уверяват се и пак търсят доказателства. Сам Господ се явява на последвалите Го ученици — ту едному, ту на повече вкупом. Доказва им истината на Своето възкресение като отваря духовните очи на недосетливите, позволява да Го пипнат недоверчивите, вкусва храна пред учениците Си, изяснява пророчествата, говорещи за Него. С една дума, всички стават участници във великото събитие.
Но Тази, Която по естествения ред на нещата би трябвало първа да взема най-живо участие в окръжаващите я събития, остава незабележима във време, когато Нейното сърце, пронизано при разпятието на Сина ù, както ù предрекъл Богоприемецът Симеон, би трябвало да прелива от най-чиста радост, тъй нужна ù в сегашното скръбно положение.  Евангелистите не описват участието на Пресветата Дева като Майка в събитията около Възкресението, понеже то било тъй непосредствено, намирало се в такава тясна връзка със същността на обстоятелствата, че за него, като за нещо съвсем обикновено и естествено, нямало и нужда да се споменава. Другата причина за мълчанието, също твърде естествена, ни разкрива синаксарът(Синаксар или синаксарий е по-пълен или по-кратък житийник и тълкувание на празниците, извлечени от писанията на светите отци и църковните предания): Свидетелството на Майката за възкресението на Сина, поради роднинската връзка помежду Им, не само не би доказало истинността на това събитие, но напротив, можело да го направи съмнително. Но за да не бъде съмнително Възкресението поради майчинството ù, евангелистите казват, че възкръсналият Христос се явил първом на Мария Магдалина. Заслужава да отбележим, че във всички случаи, при които се налага да говорят за роднините на Спасителя, те се изразяват с особена предпазливост, която отстранява всякакви възражения.
Днес в храмовете ще отекне тропар за благодарността ни към Божията Майка, защото Тя е довела на света нашия Спасител, живата ни надежда за вечен живот и безсмъртие!
„Богородице Дево, радвай се!
Благодатна Марие, Господ е с Тебе!“

Вижте още

В Националния конкурс на революционно слово „Оборище- факел на свободата“ участваха 200 човека

На 13 април в с.Оборище, Панагюрска община, се проведе IX-ото издание на Националния конкурс за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.