петък , 26 април 2024
Църквата ""Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Започва Светлата седмица

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Христос Воскресе!
Во истину Воскресе!
С този възглас следва да се поздравяваме 40 дни след Великден – до празника Петдесетница. Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на празника е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. 
На втория ден на Великден започва Светлата седмица. В противовес на Страстната седмица, в която постим, каем се и си припомняме страданията на Божия син за изкупуване на нашите човешки грехове, през Светлата седмица, поради величието на Възкресението, църквата е определила празникът да продължава цяла седмица.Това е най-тържественото и радостно време през цялата година. Църквата възпява славното Христово възкресение като тържество на тържествата, празник на празниците.
И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.
На Светли понеделник се почитат светите 12 апостоли.
На Светли понеделник, наричан още Разтурни понеделник, момчетата излизали извън селото, разделяли се на две групи и търкаляли червени яйца едни срещу други – ритуал против градушка и за да избяга злото от селото.

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.