Водещи новини
Великденски яйца СНИМКА: Павлина ЛАЛЕВА

Велика събота е

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Иисус Христос умрял в петък, в деветия час след обяд. Това се равнява на петнадесет часа по нашето определяне на времето. До края на деня оставали още три часа. След залеза на слънцето, по юдейското определяне на дните, започвал новият ден.  По юдейските закони разпнатите е трябвало да бъдат погребани до залеза на слънцето-т.е. не могат да престоят на кръста два дена.
Ето защо юдеите искали да ускорят смъртта на разпнатите със счупване на краката им, но това не се извършило над Спасителя, защото той вече бил мъртъв. (Йоан 19:33). Един таен ученик на Иисус- Йосиф от Ариматея, богат човек, добър и праведен
(Лука 23:50), член на Синедриона (Марк 15:43), който не участвал в процеса на съденето на Спасителя (Лука 23:51), като се свечерило отишъл при Понтий Пилат да поиска тялото на Христос. (Мат 27:57) Пилат като чул, че Иисус бил вече мъртъв, се зачудил и след като се уверил, че наистина е така, разрешил на Йосиф да свали тялото от кръста. Заедно с Йосиф дошъл и Никодим – друг таен  последовател на Спасителя, и свалили тялото Му: „Той донесе
около сто литри смес от смирна и алое казва св. ев. Йоан. Тогава взеха тялото на Иисус и Го обвиха в погребален саван, заедно с благовонията, както юдеите погребват според обичая си. 
На Велика събота първосвещениците на фарисеите отишли при Понтий Пилат и казали, че Христос ще възкръсне на третия ден, така че гробът му трябва да се пази колкото е възможно повече, за да не дойдат учениците му, да откраднат тялото Христово и да се разпространи слух, че Учителят им е възкръснал. Пилат като чул им казал, че могат да използват стражата, която им е дадена за празника, която имала функцията да разпръсква появили се безредия
в храма. Така те поставили стража пред гроба, а камъка запечатали. Както погребението на Иисус Христос служи като неопровержимо свидетелство за
Неговата смърт, така и запечатването на камъка и стражата на гроба, послужило като доказателство против всяка измама относно Възкресението. След като последното дихание напуснало многострадалното тяло на Иисус, Той бил положен в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. 
Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош, да отиде в Рая или да остане в Ада.
В третия ден душата и тялото отново се съединили и Иисус възкръснал от мъртвите.
Според традициите обикновено на Велика събота се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.
На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „Христос возкресе“ и богомолците трикратно му отговарят „Во истину возкресе“!

Вижте още

Дни на отворени врати се проведоха в „ОПТИКС“ АД

Екипът на „ОПТИКС“ АД за поредна година проведе Дни на отворени врати в различни производствени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.