събота , 27 април 2024
СНИМКИТЕ са предоставени от Професионалната гимназия

Палитра от събития имаше в Професионалната гимназия от 4 до 7 април

С богатата палитра от събития в периода 4 -7 април  Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм отбеляза своята 14-та годишнина.

Началото на честването беше сложено с открит урок по български, английски и руски езици и презентация на тема „Всепоглъщащата сила на любовта в творчеството на Уилям Шекспир, Александър С. Пушкин и Пейо Яворов“, направена от учениците по специалността  „Компютърна техника и технологии“.

По-късно през деня ученици от специалност „Организация на хотелиерството“ показаха тънкости по екскурзоводски умения, правейки обиколка из забележителностите на Панагюрище. Те представиха завладяващи беседи за църквата „Св. Георги“, къща музей „Райна Княгиня“, Тутевата къща, Лековата къща и залата трезор на Панагюрското златно съкровище.

В сряда, 5 април, учениците и учителите от направление „Машиностроене“ и „Лазерна и оптична техника“ показаха креативността си с изложбата „Направено с любов“, съдържаща експонати, изработени от рециклирани материали.

През този ден бе направен и паралел между образованието през Възраждането и образованието днес чрез драматизация на главата„Радини вълнения“ от романа „Под  игото“ на Иван Вазов. Имаше и викторината на тема „България“.

Денят завърши с откриването на реновирания кабинет по организация и функциониране на ресторанта. В него се проведе интересна среща с Дочка Атанасова, автор на кулинарна книга. Тя представи автентичния начин за приготвяне на яйца по панагюрски, а ученичката Снежинка Стоянова от 11 клас приготви и поднесе за дегустация на гостите.

На 6 април се проведе състезание по БДП в двора на училището. В него се включиха ученици, които демонстрираха уменията си да карат велосипеди през препятствия и необходимостта от спазване на правилата за движение по пътищата. Тематичните занимания продължиха с диагностика на автомобили и упражнения от специалност „Автотранспортна техника“.

Учениците от Професионалната гимназия доказаха своята обществена ангажираност в конкурса за събиране на пластмасови капачки, кенчета и батерии. Първенци бяха учениците от 8 б клас, които бяха събрали над 5 килограма от описаните отпадъци. Те бяха наградени от директора на училището, инж. Лушка Апостолова.

Денят продължи с открит урок по математика с два девети класа и с демонстрация по химия на тема „Химията не е страшна”. Проведе се и състезанието по български език и литература „Бъди грамотен!“ с ученици от 11 и 12 клас. В него се подчерта значимостта на познаването на родния език за успешната реализация на всеки млад човек. Изненадата на деня беше буфосинхронадата „Волни-недоволни“.

Кулминацията на празничните събития беше на 7 април, когато беше открита изцяло обновената електролаборатория. По случай 60-годишнината от откриването на Минния техникум и на специалността „Минна електромеханика“ ученици от 10, 11 и 12 клас презентираха темата „Нашето дуално обучение в „Асарел-Медет“ /сайтът oshtepan.com публикува информация за нея/.

ИЗТОЧНИК: Атанаска Джоголанова, 
учител по български език и литература в ПГИТМТ

Вижте още

Състезатели на СК „ОДИН“ спечелиха златни медали на Европейското по таекуон-до

От 15 до 25 април в Копер, Словения, се провежда Европейското първенство по таекуон-до. Част …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.