Водещи новини
СНИМКИТЕ са предоставени от Лайънс клуб - Панагюрище

Ния Костуркова и Дилян Стойков от Панагюрище спечелиха първо и второ място в състезанието „БУКВОПЛЕТ“

На 25 март, в деня на добрите думи и благите вести, в зала „Асарел“ на хотел и СПА „Каменград“ се проведе финалното градско състезание по правоговор и правопис на българския език за второкласници „Буквоплет“ 2023“, което се провежда за трети път в община Панагюрище по инициатива на Лайънс клуб – Панагюрище с любезното съдействие на Регионалния инспекторат по образованието, гр. Пазарджик, и Община Панагюрище.
„БУКВОПЛЕТ“ е създаден от група младежи от Лайънс клуб Русе – Север през 2016 година, като в настоящия формат се провежда и в Панагюрище.
В предварителните училищни кръгове участваха над 100 деца от пет училища в Панагюрище, Стрелча и с. Попинци., като за финалния кръг се класираха 22 участници, между които трябваше да бъдат определени победителите.
Уважаемото жури, което следеше за точното спазване на правилата на състезанието, беше в състав: председател – г-жа Галина Цанева, старши експерт по ОСО към РУО, гр. Пазарджик; г-жа Стоянка Добрева – гл. експерт „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в Община Панагюрище; и г-жа Петя Сеферинкина – старши учител по български език и литература, член на Лайънс клуб – Панагюрище.
Гост на събитието беше г-жа Дора Дулчева, началник Регионално управление на образованието в гр. Пазарджик. Участниците и организаторите получиха Поздравителен адрес от г-жа Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“.
След химна „Върви, народе възродени“ участниците бяха посрещнати на сцената от президента на Лайънс клуб – Панагюрище г-жа Катя Симеонова. Тя каза, че всички те вече са победители, щом са на тази сцена. 
Състезанието протече в три кръга. В първия участниците буквуваха думите, които изтегляха, а при грешка отпадаха, докато останат 11 деца.
Във втория кръг буквуваха думата и съчиняваха изречение с нея – така, че да се разбере дали знаят нейното значение.
В третия кръг двамата най-силни участници трябваше да попълват празното място в изречение, като след това я изписват.
Първо място спечели Ния Костуркова от ОУ „Двайсти април“ с преподавател г-жа Валентина Стоянова, а второ място – Дилян Стайков от ОУ „Проф. М. Дринов“ с преподавател г-жа Спаска Арбалиева. Двете деца ще се състезават на Националния кръг в гр. Пловдив.
Ранички с логото на „Буквоплет“ и на Лайънс клуб, с името на детето и логото на неговото училище, както и книжки с приказки от български автор получиха всички участници, а победителите и парични награди. Грамоти имаше за всички учители, благодарение на които беше възможно да се осъществи състезанието, разказа в социалните мрежи г-жа Петя Сеферинкина.
Председателят на журито госпожа Галина Цанева поздрави децата и техните учители, благодари на всички участници и организатори на събитието и каза, че състезания като това връщат вярата в утрешния ден на България и любовта към българското слово.
Тази година финалният кръг на общонационалното състезание ще бъде на 30 април в гр. Пловдив. Победителите от състезанието Панагюрище се класират директно за финала, като участието им се спонсорира от Лайънс клуб – Панагюрище.

 

 

 

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.