събота , 27 април 2024

Да загасим тази вечер осветлението в Часа на Земята

С гасене на осветлението  светът за пореден път ще отбележи Часа на Земята – международната акция на WWF за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи.  Светлините трябва да загаснат за час ДНЕС, 25 март, събота, от 20.30 часа до 21.30 часа.

Хиляди градове по света се включват в Часа на Земята не само с гасене на светлини, а с реални действия за опазване на местни природни ресурси – реки, гори, морски територии, традиционен земеделски поминък, застрашени видове, подпомагане на енергийно ефективни решения. WWF полага усилия за разрастването на това движение и превръщането на Часа на Земята във възможност за обединяване на хора, бизнеси, институции в дългосрочни действия за природозащита.

В България „Часът на Земята“ се отбелязва от WWF с акцията

Стани закрилник на дивите животни„.

От началото на отбелязването на “Часът на Земята“ през 2007 г. събитието се запомня с „изгасването на светлините“, с което хора от цял ​​свят показват символична подкрепа за планетата и си припомнят екологичните проблеми, които я засягат.

Повече от 15 години по-късно организаторите на събитието в световен мащаб смятат, че сега моментът е повратна точка с нашите климатични и природни кризи, излагайки на риск съдбата на нашия единствен дом и цялото ни бъдеще. Ние сме на път да нарушим до 2030 г. ограничението за повишаване на глобалната температура от 1,5°C, определено от Парижкото споразумение за климата, а природата – източникът на нашия поминък и един от най-големите ни съюзници срещу климатичната криза – също е под сериозна заплаха, изправена пред тревожни и безпрецедентни нива на загуби в световен мащаб.

Следователно следващите 7 години са от решаващо значение за цялото ни бъдеще – трябва да останем под прага от 1,5°C, за да избегнем необратими щети на нашата планета, и трябва да обърнем загубата на природа до 2030 г., завършвайки десетилетието с повече природа и биоразнообразие от началото на усилията. За да се случи това, хората, общностите, компаниите и правителствата трябва спешно да увеличат активността си за защита и възстановяване на нашия единствен дом.

Имайки предвид тази цел за 2030 г., организаторите на събитието призовават своите поддръжници по цял свят да изключат светлините си и да дадат един час за Земята, прекарвайки 60 минути, правейки нещо положително за нашата планета.

„Можем да използваме силата на хората, за да превърнем един Час на Земята в хиляди и милиони часове на действие и осъзнаване, създавайки ефект на доминото, който продължава и след 60-те минути. Сред нашите все по-разделени и поляризирани общества, Най-големият час за Земята се превръща в ценен момент на единство, напомняйки на света, че нашият общ дом се нуждае от нашата помощ и че всички ние можем – и трябва – да играем роля в защитата му„, се казва в изявлението на сайта на събитието.

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.