Водещи новини
Моменти от "Тодоровден по нашенски" в село Баня СНИМКИ: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Надбягване с коне, магарета и каруци имаше на „Тодоровден по нашенски“ в село Баня

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Днес, 4 март, в село Баня с празнично шествие с коне и каруци започна един от най-любимите празници на българина – Тодоровден. От незапомнени времена в първата събота на Великия пост старите българи почитат четирикраките си приятели – конете.
Днес е ден за възхвала на силата, мощта и красотата на тези свободолюбиви и горди животни, които са били неотклонно до нас в мир и на бойните полета.
В шествието участваха ездитни и впрегатни коне, едно пони и едно магаре. На официалното откриване на празника Ангел Вранчев тържествено вдигна най-древното българско знаме – конската опашка. Секретарят на читалището Радка Мутева припомни историята на коня в българските традиции.  Последва изпълнение на мажоретен състав към НУ ,,Паисий Хилендарски “ -град Стрелча, с ръководител  Мария Бензарова. Откриването завърши с буйно хоро от присъстващите. 
След края на официалното откриване кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общинския съвет Панагюрище Христо Калоянов и бившият депутат от ГЕРБ Стефан Мирев, заедно с другите гости на събитието, бяха поканени да се придвижат към стадиона на село Баня, където да подкрепят състезаващите се коне и техните ездачи.
Бяха наградени ездачи и коне в категориите: 
Надбягване с коне: 1. Иван Чернев с кон Софокъл; Втори остана Пламен Ангелов, а трети Емрах Крумов.
Надбягване с магарета: Иван Ганчев Лулчев
Надбягване с каруци: Първо място Танчо Мулешков; Второ място-Ганчо Лулчев и трето място -Петър Гевечанов.
Състезание за каруци“Змейка“: Първо място- Иван Мулешков; Второ място. Ганчо Лулчев и трето място-Танчо Мулешков;
В състезанието за Екстериор на коне наградата за най-елегантна кобила получиха Ронда  и понито Дейзи, а за най-красив кон-Данаил Чакъров.
В състезанието за най-нагизден кон победи Светозар Бакърджиев с кобилата Мая.
За най-гиздаво магаре наградата получи Таня Мулешкова.
Празникът приключи с обща снимка на лауреатите.

Вижте още

ПРОГРАМА на държавните финали на Ученическите игри по волейбол

ПАНАГЮРИЩЕ-20-23.06 2024г., зала „Арена Асарел“  УЧАСТВАЩИ ОТБОРИ: 1.СУ „Георги Измирлиев“-Горна Оряховица 2.ПГИУ „Елиас Канети“-Русе Първа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.