Водещи новини

България иска от ЕК да бъде прекратена покупката на ваксини срещу Covid-19

България настоява пред Европейската комисия (ЕК) да бъде прекратена покупката на ваксини срещу Covid-19, обяви пред БНТ министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Според него интересът към тези ваксини в момента е нулев и се налага да бъдат бракувани огромни количества. Принудени сме да закупуваме ваксини до 2025 година. Ние не само имаме ваксини за бракуване, ние бракувахме големи количества. Предстои да бракуваме тази година още 2,8 млн. ваксини. Това е огромен финансов ресурс. В България е видимо, че Covid ситуацията отмина. Второ, всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини. Третият въпрос е, че ние трябва да закупуваме бустерни дози. Ние имаме ниско ваксинационно число. На кой да ги прилагаме тези бустерни дози? Аз бях абсолютно категоричен пред ЕК, че България е твърдо за прекратяване договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини, коментира  министър Асен Меджидиев. Той каза, че на подобна позиция са и други страни от ЕС като Полша, Чехия и Литва. По думите му масовото негативното отношение към Covid ваксините е довeло до друг проблем от задължителния имунизационен календар.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.