Областното съвещание на читалищните дейци СНИМКАТА е предоставена от Радка Енчева-Кочева

Въпросите за отчетността, бюджетирането, планирането и организирането на мероприятия бяха сред акцентите на областното съвещанието на читалищата

Регионалният читалищен център посрещна председатели и секретари на читалища на първото си за годината Областно съвещание на 27 февруари в читалище „Хр. Ботев-1897 г.“

Акцентите в читалищната дейност по това време на годината и въпросите около отчетността, бюджетирането, планирането и организирането на мероприятия в периода, изпълниха форума с приповдигнатост и ангажираност към търсене на отговори и решения.  Водещата – инж. Радка Енчева-Кочева, направи представяне на законовите и подзаконовите нормативни актове, регламентиращи: провеждането на отчетните събрания, публикуването на актове и вписването на читалищните сдружения в регистрите на народните читалища, юридическите лица с нестопанска цел и културните организации към отделните министерства. Тя посочи възможностите за кандидатстване по проекти за финансиране на дейности за ремонт и обновяване на материално-техническата база, за подпомагане на художествената самодейност и опазване на нематериалното културно наследство. Запозна с условията и реда по изготвяне на проектните идеи към ведомствата на културата, регионалното развитие и благоустройството, агенцията за хората с увреждания.

Областното читалищно съвещание отдаде и почит към починалите колеги от регионалната мрежа. Поводът за това възпоменание беше годишнина от рождението на секретаря на читалището в с. Левски – Светлана Караджова, която си отиде от този свят през септември след дългогодишна посветеност на читалищната работа и налагане на Фестивала за автентичен фолклор „Ха, надпей ме“ като значимо културно събитие в община Панагюрище и област Пазарджик!

ИНФОРМИРА: ИНЖ. Радка Енчева-Кочева

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.