вторник , 16 април 2024
Водещи новини

По коледните празници сме потребили по-малко еленергия спрямо 2021 година

Оперативните данни от диспечерския център на Електроразпределение Юг (част от EVN) показват, че в периода 24 декември – 28 декември  клиентите, присъединени към мрежата на електроразпределителното дружество, са консумирали общо 135 114 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези данни са по-ниски от стойностите за същия период на 2021 г., когато са консумирани 140 915  MWh., съобщиха от пресцентъра на EVN.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 24 декември, когато е достигнал 1 532 MW (мегавата). Посочените оперативни данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална.

ЕVN България напомня, че традиционно декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и оттам за размера на фактурите имат редица фактори:

  • индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство;
  • използва ли се в имота електроенергия за отопление;
  • външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%;
  • брой помещения в жилището, които се отопляват;
  • състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки;
  • вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

 

 

 

Вижте още

Областният управител Валентина Кайтазова насрочи на 14 април консултации за състава на РИК Пазарджик за предстоящите избори

Във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Пазарджик (РИК) за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.