Водещи новини

Европейският парламент отличи украйинския народ с наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2022 г. беше връчена на храбрия украински народЦеремонията бе на 14 декември. Хората в Украйна бяха представлявани от президента на страната Володимир Зеленски, който се включи дистанционно, както и от избрани лидери и членове на гражданското общество. Украинският президент Володимир Зеленски започна изказването си с молба за минута мълчание в памет на убитите във войната украински мъже, жени и деца. Tой призова за подкрепа за създаването на международен съд за престъпленията, извършени от Русия. Трябва да действаме сега, не да чакаме края на войната, за да изправим пред правосъдието тези, които я предизвикаха, и да предотвратим повторението на такава агресия. Това ще бъде най-ефикасният начин да защитим свободата, правата на човека, върховенството на закона и други общи ценности, олицетворени от тази награда на Европейския парламент, каза Зеленски.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изтъкна при награждаването смелостта и жертвите на украинския народ: : „Посланието на Европа е ясно: ние подкрепяме Украйна. Няма да отвърнем поглед. Хората в Украйна водят не само война за независимост, те водят война за ценности. Ценностите, които са в основата на нашия живот в Европа и които от дълго време имаме лукса да приемаме за даденост ежедневно“.

Непровокираното руско нашествие срещу Украйна, започнало през февруари 2022 г., причинява огромни щети на украинския народ, който се бори за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост. Всеки ден те се борят и за свобода, демокрация, върховенство на закона и европейските ценности.

Наградата „Сахаров“  за свобода на мисълта  се присъжда ежегодно от Европейския парламент от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро.

 

Вижте още

Да загасим за 1 час осветлението в „Часът на Земята“!

Община Панагюрище се присъединява към поредното издание на най-мащабната глобална природозащитна инициатива „Часът на Земята“. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.