петък , 19 април 2024
Икона на Свети Варвара

Православни и католици почитат Св.вмч.Варвара

Днес Православната и Католическата църква честват Св. Варвара –  християнска великомъченица,  починала през 305 или 306 г. В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт, които не са имали време да се покаят и причастят.

Варвара е родена в семейството на аристократ езичник и била много красива. Затова ревнивият й баща я заключил в кула, далеч от похотливите очи на младежите. Докато била затворена, тя изучавала света и размишлявала за Бог. След като пораснала, баща й и позволявал да излиза, за да си намери жених и да се омъжи. При едно от тези излизания се запознала с християни и приела Светото кръщене. Научавайки, че дъщеря му е станала християнка, бащата нарежда да я бичуват. Със съгласието на управителя на града я осъжда на смърт. Варвара била обезглавена по нареждане на баща си. Според поверието Божието възмездие го настигнало и той бил поразен от мълния. 

Народните празници Варвара, Сава и Никулден са свързани със същите дати, на които ортодоксалната църква почита паметта на Света Великомъченица Варвара (4 декември), Свети Сава (5 декември) и Свети Николай Мирликийски (6 декември). Народните представи за тримата светци се различават  от образите, които разкриват житията им. В много селища празникът на света Варвара се нарича Женска Коледа. Млади момичета, пременени в празничните си носии, обикалят селските домове. Носят торбички, в които прибират получените дарове. Девойките пеят обредни песни, благославят за здраве и плодородие. Домакините ги посрещат с радост и щедро им дават сушени плодове, орехи и пр. На същия ден жените месят пресни питки – т.е. безквасен хляб. Такива питки се правят само при определени случаи – раждане на дете, Бъдни вечер, както и за предпазване от някои болести. Питките на света Варвара са наречени за здраве – преди всичко на децата, но и на цялата челяд и на добитъка. 

Другото  блюдо за Света Варвара са различни видове варива.

В някои селища на Североизточна България трите поредни дни на светците Варвара, Сава и Никола се почитат като Вълчи празници. Среща се и вярването, че Варвара и Сава са два куци вълка, които вървят накрая на глутницата. В други райони пък приемат Варвара и Сава за две сестри.

 

Вижте още

Разходка назад във времето направиха учениците от ОУ „20 април”

Изключително интересна разходка назад във времето представи днес Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище пред учениците …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.