петък , 26 април 2024
Малчуганите от ДГ "Надежда" в читалището в Бъта СНИМКАТА е от фейсбук страницата на Ансамбъл "Иглика"

Децата от „Надежда“ в с.Бъта научиха значението на предмети, използвани ежедневно в миналото

По повод 21 ноември -Ден на християнското семейство малччуганите от Детска градина „Надежда” в село Бъта гостуваха на Народно читалищще „“Никола Вапцаров-1912“. Те изненадаха приятно бътовските  самодейци със стихотворения и песни, научени специално за големия християнски празник. Самодейците пък им разказаха за значението на многото предмети, събирани през годините в читалището. Предмети от етнографската сбирка, които в миналото са използвали ежедневно нашите баби и майки: кобилица с котли, стомни за вода, кутел, буталка, буалка, сърп, паламарка, чепкало за вълна, хурка с вълна и вретено, въртяжка за прежда, мотовилка, гергьовски кантар, софра, трикраки столчета и други.
От разказа на баба Радка Гешева малчуганите разбраха какво е необходимо за замесване на домашно тесто, как се разточва с точилка, за да стане готова кора за приготвяне на вкусна домашна баница. Децата имаха възможност лично да се докоснат до магията на допира с тестото и се оказа доста забавно занимание.
С домашна баница със сирене домакините почерпиха малките си гости, като им пожелаха да са здрави, да са послушни, да уважават своите родители, баби и дядовци.
ИЗТОЧНИК и СНИМКИ: Ансамбъл „Иглика“ към НЧ „Н.Вапцаров“

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.