събота , 20 април 2024
Водещи новини
Резултатите от творчеството на четвъртокласниците СНИМКИТЕ са предоставени от И.Александрова

„Доброволец в час“ с четвъртокласници в СУ „Нешо Бончев“ бе художникът Нистор Хаинов

СУ „Нешо Бончев“ работи по НП „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот”. На 9 ноември се проведе първата среща на тема „Доброволец в час!“ в 4в клас с класен ръководител Пенка Дюлгярова, а гост-лектор в ролята на родител и доброволец влезе Нистор Хаинов.

Художникът Нистор Хаинов като „Доброволец в час“ в СУ „Нешо Бончев“

Срещата протече по нетрадиционен начин – чрез изкуство към осмисляне на доброволчеството като част от нас, силата да променяме и да помагаме.

Лесно ли се рисува портрет? От какви гледни точки художниците рисуват своите модели? Как се рисува портрет и има ли място математиката в тази дейност? Професия или хоби е работата на художника…

Тези въпроси вълнуваха учениците от IV”в” клас от СУ „Нешо Бонччев” на 9 ноември в часа по изобразително изкуство на  тема „Портрет – различни гледни точки”. Класната стая на четвъртокласниците се превърна в своеобразно ателие, а отговори и практическа подкрепа по нелеката учебна задача учениците получиха от ментора-доброволец Нистор Хаинов – учител, художник, творец. Професионално и завладяващо той ги поведе по пътя на твореца, за да се появят  интересни и неподражаеми образи-портрети под ръцете на малките художници.

Ролята на ментори-доброволци в учебни часове е важна и полезна, защото те променят образователните модели, създават добавена стойност на учебния процес, предоставят практически съвети и създават мост между образованието и бизнеса. Доброволецът споделя собствени знания, опит и умения; помага и напътства към правилната посока; изслушва и поощрява; изгражда основи и дава насоки…

Работата на ментора-доброволец е лесна – достатъчно е да си готов да отделиш от времето си, да споделиш познанията си с децата и да си отдаден на идеята.

 

Урокът е планиран и реализиран като дейност по НП „Заедно за всяко дете”,

 модул „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот

Вижте още

ПРОГРАМА за тържествата по повод 148 години от Априлското въстание

 Тази година поради обективни обстоятелства възстановката, която Регионален клуб „Традиция“ организира, няма да е на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.