сряда , 30 ноември 2022
Водещи новини
Министр Пулев СНИМКАТА е предоставена от Пресслужбата на Министерски съвет

Министър Пулев: От 10 автомобила в ЕС, 9 са с български части

 

От 10 автомобила в Европейския съюз, 9 имат български компоненти, произведени в България. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия преди седмица. Думите му бяха по повод посещението на официална държавна делегация в Кралство Саудитска Арабия. Там те проведоха редица срещи с министрите на икономиката и планирането, на промишлеността и минералните ресурси, както и с управителя на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

„В Рияд намерихме допирни точки с фокус транспорт, логистика, дигитална свързаност, високи технологии, роботика, производство на части за автомобили. Отидохме с проектна готовност, представихме приоритети на база на Визия 2030 – държавният документ на Кралство Саудитска Арабия“, каза министър Пулев.

 Във връзка с приемането на всички закони, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, министър Пулев каза, че служебният кабинет си е свършил всички ангажименти и е подготвил всички ключови законопроекти на база, на които ще се получат средствата по Плана за възстановяване. „Апелирам за здрав разум от страна на депутатите и да започнат да работят за народа“, каза Пулев и добави, че е абсолютно възможно всички закони да бъдат приети до края на годината, стига депутатите да бъдат достатъчно мотивирани.

На въпрос за държавния бюджет за 2023 министър Пулев отбеляза, че в момента Служебният кабинет е в ролята на спешна помощ. „Пуснали сме сините сирени, сложихме бюджета като един пациент и максимално бързо искаме да стигнем до парламента, където се надявам, че ще бъде опериран бюджетът по адекватен начин спрямо контекста на икономическите тенденции за 2023 г. Надявам се да го съживят, а не като касапи да го унищожат“, каза министърът.

Относно евросредствата по линия на Министерството на иновациите и растежа за бизнеса, министър Пулев обяви, че обещаните по 5 милиона лева на ден са дори надхвърлени. „С вицепремиера Пеканов и със седем ведомства осигурихме по 7 европрограми 14 млрд. лв. от структурните фондове на ЕС. Те ще стигнат до хората за следващия програмен период, като първите от тях ще тръгнат още тази година“, каза министърът.

Вижте още

Панагюрище ще е домакин на първия кръг от държавното отборно първенство Efbet Висша лига за мъже и жени

Елитът в тениса на маса в България се събира тази събота в зала „Арена Асарел“. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.