събота , 20 април 2024
Момент от началото на тържественото честване на Деня на народните будители, което започна със слово от г-н Ганчо Грозев, директор на СУ "Св.Св.Кирил и Методий" ТЕКСТ и СНИМКА: Павлина Лалева

Стрелча чества Деня на народните будители със слово и песен

Днес почитаме тези, които не ни позволиха да заспим завинаги. И тези, които повярваха в собствените си сили, за да направят нещо велико за Родината си. С тези думи започна въздействащото си слово за Деня на будителите г-н Ганчо Грозев, директор на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – гр.Стрелча, по време на честването на Деня на будителите. То се състоя на 28 октомври пред паметника Паисий Хилендарски в двора на Начално училище „Паисий Хилендарски“ – гр.Стрелча. Със запалени факли до монумента застанаха десетокласници от Стрелчанската гимназия, които бяха на пост до приключване на тържеството. В словото си за будителите г-н Грозев каза:

Много често си мислим, че не можем да променим нищо. А всъщност вселената и историята ни се променят с делата на всеки един от нас. С всяко добро дело, с всяко родолюбие, с всяка постъпка за България. 

Един монах в Хилендарския манастир – Паисий Хилендарски – син на поробен народ, дали е променил света? Отговорът е „Да!“ Защото с неговата „История славянобългарска“ започва пробуждането на българите от петвековния робски сън, подчерта директорът на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ и продължи: Един поет отвлича кораб и загива при обречена битка със своя поробител. Но остава в историята като факел, чиято светлина ни показва пътя, по който вървим. В редиците на будителите се нареждат и онези непокорни, горди българи, които с книга, наука, с дух или с везаното „Свобода или смърт“ оставят ярка диря в националното съзнание: Георги Сава Раковски, Васил Левски, Петко Рачев Славейков, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Захари Стоянов, Алеко Константинов и още много, много други родолюбци, които народът ни не само почита като светли личности, но и ги тачи като хора на духовния подвиг, на саможертвата. Това са будителите на народната святост, съхранили през вековете моралните ценности на нацията.

УРОКЪТ, който са ни дали всички тези българи, е, че дори сами можем да праменим България – с думи и с дела. И с чисто сърце, и мисъл, в която България е над всичко, акцентува в словото си г-н Г.Грозев. Той призова учениците да продължжат просветителната мисия на предците, верни на техния завет, че няма по-голяма сила за човека от въоръжаването му със знание. Вашият избор днес и  завинаги е да бъдете сърцето и душата на България. И заедно с народните будители от миналото да промените това, което искаме, за да я има България и най-вече нас, българите… И въпреки тъмните времена, да виждаме светлината на България в сърцата си, заключи директорът на гимназията. 

Последва художествена програма, която изнесоха ученици от различни класове в СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ и НУ „Паисий Хилендарски“.

Момент от художествената програма на ученици от НУ „Паисий Хилендарски“

Тя бе посветена не само на Първи ноември, а и на 300 години от рождението на Хилендарския монах и 260 години от написването на „История славяноболгарская“.

Венци и цветя пред паметника на Паисий Хилендарски поднесоха Общински съвет- Стрелча, Община Стрелча, културни институции и граждани.

Вижте още

В Националния конкурс на революционно слово „Оборище- факел на свободата“ участваха 200 човека

На 13 април в с.Оборище, Панагюрска община, се проведе IX-ото издание на Националния конкурс за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.