петък , 26 април 2024
Моменти от събитието СНИМКИ: Павлина Лалева

Панагюрци честваха 10 години от създаването на Залата трезор и 77 години

С фотодокументална изложба и документален филм ДНЕС в Исторически музей – Панагюрище бяха чествани 10 години от създаването на Зала трезор на Панагюрското златно съкровище и 77 години от рождението на проф-д-р Лъчезар Цоцорков. Пред многобройните гости директорът на музея доц.Атанас Шопов припомни кога е поставено началото, от кого, с чия подкрепа и КАК е създадена Залата трезор. Първата важна стъпка е Декларацията на Общински съвет – Панагюрище от 12 октомври 2010 година, последвана от Подписка за връщане на 9-те златни шедьовъра, инициирана от Сдружение на предприемачите – Панагюрище.

Следва СПОРАЗУМЕНИЕ между Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и лично проф.д-р Лъчезар Цоцорков за опазване и закрила на културното наследство. Речено-сторено. Намират се талантливи архитекти в лицето на арх. Бакалова и арх.Петров, които сътворяват невероятен проект.

Архитект ППетров и архитект Бакалова – автори на проекта за Залата трезор за Панагюрското златно съкровище

Проект, в който за ПЪРВИ ПЪТ в света се включват някои елементи, за които принос имат и творци от Германия. За около 8 месеца проектът е реализиран и на Светли понеделник -16 април 2021 година, Залата трезор е официално открита. Събитието уважават вицепрезидентът на РБългария Маргарита Попова, министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, министърът на МВР Цветан Цветанов, министърът на културата Вежди Рашидов, директорът на НИМ проф.Божидар Димитров…

Гостите разгледаха с интерес фотодокументалната изложба, проследяваща изграждането на Залата трезор, а после допълниха информацията си за нейната история с документален филм, подготвен от Ирина Ботева, Сивилиана Котларова, Любомир Котларов и Магдалена Джолова.

В началото на събитието гостите се поклониха пред лика на проф.д-р Лъчезар Цоцорков на Паметната стена в двора на Историческия музей и положиха цветя.

Сред гостите на честването бяха председателят на Общински съъвет – Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и зам.-кметът Галина Матанова

 

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.