неделя , 28 април 2024

Профилактиката при хипертония и диабет разискваха днес в ромския квартал нна Стрелча

Служители от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ при РЗИ – Пазарджик беседваха с жители от ромския квартал в град Стрелча на тема: „Профилактика на социално-значими заболявания – хипертония и диабет“. Беседата се организира със съдействието на Община Стрелча и здравния медиатор г-жа Кунка Ангелова.

На срещата здравните експерти обясниха рисковите фактори, водещи до развитието на тези заболявания: нездравословно хранене, ниска двигателна активност, наднорменото тегло, наследствена обремененост, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, стрес. Обяснена беше и  ползата от редовните профилактични прегледи. На присъстващите се демонстрираха леки физически упражнения, съобразени с възрастта, които е добре да се практикуват ежедневно. Акцент се постави върху възможността да се ваксинират срещу COVID-19. Напомнено им бе, че при пациентите със сърдечно-съдови заболявания, диабет и обезитас COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения, включително и с по-висока вероятност от летален изход.

За всички хора с хронични сърдечно-съдови заболявания ваксинацията срещу COVID–19 е силно препоръчителна.

 

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.