петък , 19 април 2024

Близо 850 държавни служители и доброволци в преодоляването на последиците от бедствието в Пловдивско

Повече от 70 специализирани машини и близо 850 служители на държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци се включиха от началото до настоящия момент в преодоляването на последиците от наводнението в област Пловдив, където е обявено частично бедствено положение.

От вчера на терен работи техника на горското стопанство в Смолян, а рано тази сутрин към най-пострадалите села в района на Карлово бяха изпратени машини от „Автомагистрали“ ЕАД. Багери, самосвали, камиони, товарачни машини и резачки се използват от екипите, които разчистват пътища, речни корита, обществени сгради, къщи и дворове. Днес наличната техника в района на най-пострадалите села е вече двойно повече в сравнение с вчерашния ден. На мястото на бедствието дневно работят около 150 военни, 100 служители на други ведомства – Националното тол управление, Агенция „Пътна инфраструктура“, областните дирекции на МВР, на ГДПБЗН и др.

Създадена е организация и социалните служби ще съдействат на пострадалите от наводнението да подадат своите заявления за получаване на еднократната финансова помощ от държавата в нейния максимално допустим размер. На хората от най-тежко пострадалите села ще бъдат предоставени и пакети с хранителни продукти. След като бъдат подадени данни за щетите във Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, предстои комисията да излезе с решение каква част от наличните 35 млн. лв. във Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати за възстановяването на региона.

ИЗТОЧНИК Пресслуужба на Министерски съвет

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.