Михаил Горбачов

Почина Михаил Горбачов – първият и последен президент на СССР

Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов е починал на 30 август на 91-годишна възраст след след тежко и продължително боледуванесъобщиха световни медии, позовавайки се на информация от Централната клинична болница.
Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител е на Нобелова награда за мир 1990 г. Ръководил е СССР от 1985 до 1991 г. Заемал поста генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР.

Михаил Горбачов е роден в семейство на селяни на 2 март 1931 г. в с. Приволное, което се намира на разстояние от 138 km до Ставропол. Има тежко детство по време на тоталитарния режим наСталин – баба му и дядо му са били депортирани за това, че били „кулаци“. Въпреки това младият Горбачов е бил първенец на класа. След като завършва училище, активно помага на баща си в работата му в колкоза и е награден с орден „Червено знаме на труда“. Отличието му помага да влезе в Московския държавен университет, където завършва специалност „Право“. Докато живее в Москва, се среща с бъдещата си съпруга Раиса. Сключват брак през септември 1953 г. 

Михаил Горбачов e известен с т. нар. „перестройка“ в СССР – набор от вътрешноикономически и политически реформи в рамките на съветската държава. Грешките на перестройката предизвикаха крах на политическия курс на Горбачов. Но той се обърна към обществото, изпитало душевен порив към промени, и това остана неповторимо. Не бе повторено. Неговите приемници деловито превърнаха този порив във власт и собственост за себе си; доста бързо си направиха извода, че е по-добре да управляват това същото общество в ръчен режим, констатира във „Взгляд“ политологът Фьодор Лукянов.

Михаил Горбачов бе обект на множество похвали, но и на хули. Хвален бе главно за външната си политика – тя отдалечи донякъде страната от ръба на пропастта, на който двете тогавашни суперсили балансираха, и разруши политическата зависимост на Централна и Източна Европа от СССР, включително чрез обединението на Германия. Но той бе и хулен заради същата тази външна политика – обвиняваха го, че е склонил да бъде изгубена съветската сфера на влияние, едва ли не е създал предпоставки за разширяването на НАТО на изток, посочва „Комерсант“. 

Михаил Сергеевич изигра специална роля в съдбата на човечеството. Горбачов е по-мащабен от някой обикновен управник реформатор. Той е цар – революционер, появил се сякаш отникъде. Помните ли? Той се появи в онзи момент, когато изглеждаше, че безизходната, гадна, задушна стабилност вече е непобедима. Ако не беше той, светът днес щеше да бъде друг, пише наблюдател на „Комсомолская правда“.

Вижте още

Под 20% е избирателната активност в Панагюрска община към 16 часа

Към 16 часа избирателната активност за народни представители в община Панагюрище е 18,70%. Правото си на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.