четвъртък , 28 март 2024
Теодора Ракова с част от отличията, които печели през 2018 година. СНИМКАТА е от личния архив

Панагюрската състезателка по плуване Теодора Ракова мечтае да стане криминалист

Тя е 6-годишна, когато баща й я записва при треньорката по плуване Екатерина Радивчева в Панагюрище. Още помни първата си тренировка – месец март 2014 година. Спомня си и първото си влизане в басейна. Тогава е с бански половинки и госпожа Радивчева й обяснява, че трябва да е с цял тренировъчен бански.

В началото освен с плуване се занимава и с художествена гимнастика. Налага се обаче да избере един от двата спорта и Теодора Ракова избира плуването. Първия си медал печели на състезание в Пазарджик през 2018 година. Тогава се класира на първо място, чувства се много щастлива и това й дава още по-голям стимул да продължи смело напред.

Теодора Ракова с част от отличията, които печели . СНИМКАТА е от личния архив

Всеки ден ходи на тренировка, понякога дори по два пъти на ден. Като най-ценното си отличие определя бронзовата купа, която спечелва на турнир „Цветница” в София и която е награда за най-добър състезател в нейната възрастова група.

Спортът научава Теодора Ракова на дисциплина, самостоятелност и организация, на уважение и концентрация. Благодарение на тези придобити качества тийнейджърката умее да организира така времето си, че да й остане достатъчно време за подготовка на уроците, за комуникация по мобилния телефон и различни развлечения. Нетипично за момиче, но Теди се нтересува и от футбол и наскоро дори е ходила на мач от българското първенство.

Тази година състезателката на СКП „Каменград” завърши с отличие основното си образование в СУ „Нешо Бончев” и ще продължи средното си в Пловдив. Има желание да се занимава и там с плуване, но си дава сметка, че ще  бъде много по-трудно заради предизвикателствата в новото училище. А образованието за нея е на първо място. Мечтае да завърши академията в Симеоново и да стане криминалист.

Теодора Ракова при получаване на Свидетелството си за основно образование. СНИМКАТА е от личния й архив

След 10 години се вижда като живееща в по-голям от родното Панагюрище град. На въпроса какво е за нея Панагюрище отговаря: Какво за мен е Панагюрище? Моят роден град – китно малко градче, сгушено в полите на Средна гора. На пръв поглед най – обикновен, но пълен с много история. Не знам къде ще ме отведе съдбата след години, но съм сигурна, че винаги ще се връщам тук”.

Теодора Ракова е закърмена с любов към България, за която казва: „България е моята родина и отечество. Казвам и двете, защото за мен страната, в която си се родил и израснал, е родина, а отечеството е страната, към която изпитваш респект, уважение и признателност. Вярвам в светлото бъдеще на България”.

Павлина ЛАЛЕВА

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.