Църквата ""Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Голяма Богородица е. Честит празник!

 Успение на Пресвета Богородица  /Голяма Богородица/ честват днес и православни, и католици. 
Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.
Три дни след товаИсус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“.
В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

ДНЕС следтържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми. Традиционни ястия на трапезата са питка, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде.
Днес имен ден празнуват Мария, Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.

Вижте още

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.