четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини
Сградата на Народното събрание СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Мераците за власт на общинско и държавно ниво

На 2 октомври тази година българските граждани, на които не им е безразлично бъдещата посока и развитие на България, отново ще гласуват. Част от останалите ще се оправдаят, че от тях нищо не зависи и че „всички са маскари“, други ще си имат „важни“ лични ангажименти и т.н. Оправдания много, мрънкане също, хулене в изобилие, а усилия, активност и действия никакви. Мнозина като че ли са загубили от равнодушие, а други са доволни от „живот без светлина“. Въпрос на избор.

Има и такива, за които властта е най-важна в живота. Властта за тях е най-голямото удоволствие. Без нея те са никой и комплексите ги измъчват. Нищо ново под слънцето. Да видим какво сочи статистиката за парламентарните избори през ноември 2021 година. За 20-те места в Народното събрание кандидатите са били 5 062, сочат данни в Централната избирателна комисия. От тях  3547 са били от силния пол и едва 1 515 от нежния. На депутатските банки слд изборите са седнали 183 мъже и 57 жени, като някои от мъжете са несменяеми и са в Народното събрание от 30 години. 

Кандидатите за общински съветници на местните избори през есента на 2019 година са  били 29 433-ма, от които 19 863 са били мъже, а 9 570 жени. Пак на сщите местни избори за кметове в 265-те общини са се кандидатирали 1 279 души, от които  1063 мъже и едва 216 жени. Изводите всеки читател сам ще си ги направи.

Павлина ЛАЛЕВА

Вижте още

Да честваме заедно и тържествено Трети март!

Уважаеми жители и  гости на община Панагюрище, За нас, българите, Трети  март 1878 година е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.