четвъртък , 25 април 2024
Водещи новини
Една от иконите с Преображение Господне

Църквата „Свето Преображение Господне“ в село Оборище се подготвя за празника си на 6 август

Наближава един от най-големите християнски празник – Преображение Господне, което се чества на 6 август. Празникът е посветен на една от тайните Божии, която се открива само пред трима от учениците Христови. Всеки едни от тях е въплащение на едно човешко качество. На този, който много обича – Апостол Йоан, на този, който греши и се кае – Апостол Петър и на този, който е усърден във всичко, което върши – Яков. Именно те, заедно с Господ, се изкачват на върха на планината. Пред тях той открива своята божествена слава и светлина. Ако преди това всички са виждали Синът човечески, те вече виждат Синът Божий. 

На 6 август храмовия си празник ще чества църквата „Свето Преображение Господне“ в село Оборище. От 09:00 часа ще бъде отслужена празнична литургия, а в 12:00 часа ще бъде раздаден рибен курбан за здраве и благополучие.  

Църквата „Свето Преображение Господне“ в с. Оборище е  историческа и културна забележителност, чиято реставрация успешно завърши  през 2004 г.  Смята се, че в този храм Георги Бенковски създава революционен комитет, в който участва и полага клетва цялото пълнолетно мъжко население на с.Оборище /преди Мечка/.

Вижте още

Политическите партии не постигнаха съгласие за състава на РИК – Пазарджик. Ще го определи ЦИК

Областният управител Валентина Кайтазова проведе днес консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.