петък , 19 април 2024

Навършват се 105 години от смъртта на Райна Княгиня

Едва ли има родолюбив българин, който да не е запознат с делото на Райна Футекова Попгеоргиева преди Априлското въстание. След него тя е заловена от турците и подложена на тежки страдания: бита, изнасилвана и малтретирана многократно, оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор. 

След намесата на европейските дипломати, Райна е освободена и заминава да учи медицина в Москва. Смята се, че е първата дипломирана акушерка в България. В Москва Райна успява да уреди чрез жените от Дамския благотворителен комитет възпитанието на 32 панагюрски сирачета, сред които е и по-малкият й брат.

Когато се връща в Панагюрище, се омъжва за Васил Дипчев, който е кмет на града. Двамата имат 5 синове, като 4 от тях стават офицери от Българската армия – генерал Иван Дипчев, Георги Дипчев, Владимир Дипчев и полковник Асен Дипчевк. Райна осиновява момиченце – Гина. През 1898 г. Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София.  Съпругът на Знаменоската умира скоро вследствие на политическо преследване и побой в Черната джамия и Райна трябва сама да се грижи за  децата. Работи предимно в кварталите Орландовци“ и „Малашевци“, като акушира безплатно на бедните жени. Благодарение на акуширането на дипломати и други по-богати и хора, успява да издейства построяването на Майчин дом в София – сегашният Национален център по трансфузионна хематология. Умира 61-годишна в София на 29 юли 1917 год.

Дълбок поклон пред светлата  памет!

Вижте още

В Националния конкурс на революционно слово „Оборище- факел на свободата“ участваха 200 човека

На 13 април в с.Оборище, Панагюрска община, се проведе IX-ото издание на Националния конкурс за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.