събота , 20 април 2024
Пожар край горски фонд. СНИМКА:БГНС

Пожарът в гората между Лесичево и Калугерово е овладян, благодарение и на оказаната от „Асарел-Медет“ АД помощ

Към 10:30 часа пожарът на територията на горската площ между селата Калугерово и Лесичово е локализиран, съобщи говорителят на ОДМВР – Пазарджик Мирослав Стоянов. Това е станало благодарение на изключителните съвместни усилия на намиращите се на терен пожарникари на районните служби в Пазарджик, Панагюрище, Белово и Пещера, както и доброволците от формированията в Белово, Брацигово и от други области. Дори и граждани, които са чули за пожара, са отишли на място.

Булдозерът, с който „Асарел-Медет“ се включи в гасенето на пожара между Лесичево и Калугерово.
СНИМКАТА е от фейсбук страницата на „Асарел-Медет“ АД

Булдозер на „Асарел-Медет“ – марка Caterpillar CAT D8-T, също се включи в борбата с горския пожар, който пламна на 21 юли следобяд между селата Калугерово и Лесичово. През цялата нощ екип от панагюрската фирма в състав инж. Цветан Николаев – минен инженер, булдозеристът Николай Кузманов, инж. Красимир Кръстев – ръководител на аварийно-спасителна служба „Асарел“, и Асен Йонев от отдел „Фирмена сигурност“, прокарваха просеки в района на пожара, за да спрат разпространението на пламъците.

Вчера нов екип от асарелци тръгна към мястото на бедствието, за да се включи в борбата с огъня: инж. Милко Кърпаров – минен инженер, Цветан Петров – булдозерист, и огнеборецът Иван Фасулков. Заедно с тежката техника, „Асарел-Медет“ осигури и 10 ранцеви пожарогасители.  В гасенето се включи и хеликоптер „Кугър“ на военно-въздушните сили. От Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пазарджик благодариха на „Асарел-Медет“ за оказаната помощ в бедствената ситуация.
Бедствието край Калугерово не е първият случай, в който се стига до намесата на булдозера „Caterpillar CAT D8-T”. Машината е от много висок клас и e регистрирана в Гражданска защита, защото е подходяща за работа при такива условия. Преди години същият модел булдозер участва в гасенето на горски пожари край село Попинци, Елшица и на връх Никулден. А през зимата на 2015 г. тежката машина прокарваше пътища във велинградските села, които бяха затрупани от дълбоки преспи и на практика бяха откъснати от света.

Много са били и горските работници, които са участвали в потушаването на огнената стихия. Огромна помощ са оказали в гасенето и хеликоптерите на военновъздушните сили от база „Крумово“.

Към момента има няколко тлеещи огнища. Едното от тях представлява открит склад за съхранение на вече добити дърва. Огнеборците се надяват в късния след обяд днес да се справят и с тях. Няма опасност за разпространението на пожара в нито една от посоките.

Вижте още

От 1 април е пожароопасен сезон в горските територии на област Пазарджик

Със своя заповед областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова определи за пожароопасен сезон в горските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.