понеделник , 6 май 2024
Част от самодейците СНИМКАТА е предоставена от ин.Радка Чочева

Секретари на читалища от Пазаржишко се обучаваха за меки умения

Успешно приключи семинарът “Меки умения за добри работни постижения“, проведен на 7 и 8 юли във Фотиново за 15 читалищни секретари и председатели от 6 общини в област Пазарджик. Организатор на събитието беше Регионалният експертен център “Читалища“, в партньорство с Фотинското читалище “Гео Милев-1930 г.“.

В първия ден, на открито, въпреки предизвикателствата на природата, участниците  във форума имаха възможност и мотивация за активно участие в ролеви игри, решаване на казуси и практически задачи за трениране на умения за общуване. Такива за различни ситуации, в които ги поставя спецификата на читалищната работа: взаимодействия в екип и с членове, и дейци на читалищата; послания към широката  публика и към потенциални партньори, и съмишленици; съобщения за информиране, в контекста на добрия публичен образ на институцията. Към надграждане на знания и умения, участниците във форума бяха водени от читалищния експерт Радка Енчева-Кочева, треньор на обучаващата се група.

На втория ден секретарят на читалището във Фотиново Ядигяр Амзова представи  кратка историята на селото и читалищната обител там. Запозна аудиторията  с текстове от Летописната книга на читалището. Певческата читалищна група отправи музикален поздрав към гостите и срещна тяхното възхищение с прекрасните  родопски носии, с характерните за този географски район доброта и гостоприемство, с искрената любов към родното място и хората, с благодарността си към съдбата, която им е отредила тъкмо това, което имат! По настояване на публиката самодейците изпълниха  и турски песни в чест на Курбан Байрям и като уважение към религиозните вярвания на местните

Ден преди големия празник хората на Фотиново, предимно етнически турци, усилено се приготвяха за Байрям. Въпреки това отделиха  време и отвориха сърцата си за гостуващите читалищни дейци. Споделиха лични истории, вярвания, трепети и надежди. Нагостиха всички с гозбите си, с традиционните за  специалния ден ястия.

Семинарът приключи с широка дискусия, с участието на  гости и домакини – читалищни председатели, секретари и самодейци. По приоритетите на читалищната  дейност в краткосрочен план, зададени от Министерство на културата, в съответствие с Конвенция  2003 за опазване на световното Нематериално културно наследство, представяне направи инж. Радка Енчева-Кочева от Регионалния център “Читалища“  за област Пазарджик.

Вижте още

Много млади хора се включиха в празничното ществие за 148 години от Априлското въстание

С празнично шествие от Историческия музей ДНЕС в Панагюрище започна честването на 148 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.