петък , 26 април 2024
Част от самодейците СНИМКАТА е предоставена от ин.Радка Чочева

Секретари на читалища от Пазаржишко се обучаваха за меки умения

Успешно приключи семинарът “Меки умения за добри работни постижения“, проведен на 7 и 8 юли във Фотиново за 15 читалищни секретари и председатели от 6 общини в област Пазарджик. Организатор на събитието беше Регионалният експертен център “Читалища“, в партньорство с Фотинското читалище “Гео Милев-1930 г.“.

В първия ден, на открито, въпреки предизвикателствата на природата, участниците  във форума имаха възможност и мотивация за активно участие в ролеви игри, решаване на казуси и практически задачи за трениране на умения за общуване. Такива за различни ситуации, в които ги поставя спецификата на читалищната работа: взаимодействия в екип и с членове, и дейци на читалищата; послания към широката  публика и към потенциални партньори, и съмишленици; съобщения за информиране, в контекста на добрия публичен образ на институцията. Към надграждане на знания и умения, участниците във форума бяха водени от читалищния експерт Радка Енчева-Кочева, треньор на обучаващата се група.

На втория ден секретарят на читалището във Фотиново Ядигяр Амзова представи  кратка историята на селото и читалищната обител там. Запозна аудиторията  с текстове от Летописната книга на читалището. Певческата читалищна група отправи музикален поздрав към гостите и срещна тяхното възхищение с прекрасните  родопски носии, с характерните за този географски район доброта и гостоприемство, с искрената любов към родното място и хората, с благодарността си към съдбата, която им е отредила тъкмо това, което имат! По настояване на публиката самодейците изпълниха  и турски песни в чест на Курбан Байрям и като уважение към религиозните вярвания на местните

Ден преди големия празник хората на Фотиново, предимно етнически турци, усилено се приготвяха за Байрям. Въпреки това отделиха  време и отвориха сърцата си за гостуващите читалищни дейци. Споделиха лични истории, вярвания, трепети и надежди. Нагостиха всички с гозбите си, с традиционните за  специалния ден ястия.

Семинарът приключи с широка дискусия, с участието на  гости и домакини – читалищни председатели, секретари и самодейци. По приоритетите на читалищната  дейност в краткосрочен план, зададени от Министерство на културата, в съответствие с Конвенция  2003 за опазване на световното Нематериално културно наследство, представяне направи инж. Радка Енчева-Кочева от Регионалния център “Читалища“  за област Пазарджик.

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.