вторник , 16 април 2024
Водещи новини
Народно читалище "Виделина -1865" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Самодейците на НЧ „Виделина-1865“ ще ни представят нова театрална постановка

Макар неотзвучали още песните от Хоровия фестивал в Панагюрище, салонът на читалище “Виделина-1865“отваря врати за юбилейното 10-то представление на Самодеен театър “Виделина“ към същото читалище. Премиерата е на 24 юни, а следващите две представления на 27 и 28  юни, все от 19 ч. 

 Историята на настоящата театрална трупа е с начало 2013 г. Мисията е, да се  продължи славната читалищна театрална традиция в Панагюрище – за кратко преустановена по онова време. Защото Панагюрци искат своя театър! Особено след събирането от Нина и Иван Радулови на местната театрална история, в книга – редактирана от Стоян Радулов.

            И така, вече десетилетие новият състав от самодейни театрали при читалище “Виделина-1865“ достойно продължава делото на своите предшественици и разпръсква виделото на театъра. Отговорно, всеотдайно! С плам и талант – за художествените и просветни потребности на жадните за изкуство, познание и култура, будни жители на Панагюрище. Възпитава естетика и любов към театъра. Открива таланти и ги развива. Покорява върхове на самодейните сцени, където печели престижни награди. Мери ръст с професионалните театри. Уверено върви по стъпките на тези, които през 1870 г. са поставили началото и трасирали пътя. И на онези, след тях, които 145 години предано следват посоката, пазят завещаното и множат постиженията!

На този исторически фон, кратък, но ярък е творческият живот на самодеен театър “Виделина“ – наситен и смислен, значим за културния живот на възрожденския град!   Има своята вярна, и същевременно взискателна публика. Знакови са поставените заглавия: “Милионерът“, “Големанов“, “Свекърва“, “Мъжемразка“ и др.

Така достоен е и изборът на пиеса за първото десетилетие от съществуването на театър “Виделина“ – “С чужди драг, вкъщи враг“ на Иван Вазов – юбилейно 10-то представление на трупата. И разбира се, билетите за 24 юни, когато е премиерата на спектакъла, са разпродадени!   

РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик поздравява самодейните артисти от читалище “Виделина-1865“, постановъчния екип: Дочка Кацарева, Пепа Машева и Марин Карамаринов, читалищното ръководство и цяло Панагюрище със значимото събитие и славната читалищна, театрална традиция в града !

инж. Радка Енчева-Кочева, ръководител РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик

Вижте още

Работа да търсиш! Свободни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че към 2 април работните места за специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.