четвъртък , 28 март 2024
Църквата ""Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Наум!

На 20 юни Българската православна църква чества паметта на свети преподобни Наум Охридски, наричан още Преславски. Той вероятно бил българин от знатен род, но по заповед на княз Борис I Михаил станал ученик на равноапостолите Кирил и Методий. Заедно с Климент и други българи следвал създателите на първата славянска азбука – глаголицата и им помагал в разпространяването на християнството.

Участвал в тяхната мисия във Великоморавия, а през 868 г. бил ръкоположен в Рим с християнското име Наум.След смъртта на Методий през 885 г. и гоненията срещу учениците му от германските католически епископи, през 886 г. Наум и Климент се върнали в България.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа и вероятно е участвал в създаването на кирилицата, като първоначално работил в старата българска столица Плиска. След като Климент Охридски бил назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължил работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основал манастир на Охридското езеро, който по-късно е наречен на него.

Преподобни Наум Охридски починал на 23 декември 910 година. Но навярно, защото тогава е зимно време, а при това и Коледен пост, още преди османското нашествие, Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 година, установила 20 юни като ден за по-тържествено честване на неговата памет.

Надписът доказвал присъствието на български гарнизон в крепостта „Русокастрон“, изградена…

Смята се, че мощите на преподобни Наум, които се намират в едноименния манастир край Охридското езеро, са източник на изцерения.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.