вторник , 23 април 2024
Водещи новини
Народно читалище "Виделина -1865" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Проведе се третото издание на „България – една безсмъртна песен“

На сцената на читалище “Виделина-1865“ в Панагюрище   на 18 юни се проведе третото издание на Националния фестивал на хоровото изкуство “България – една безсмъртна песен“, което бе посветено на 146 години от избухването на Априлското въстание.

Форумът се осъществи с финансиране от Община Панагюрище по  Общинската програма за развитие на читалищната дейност. Участваха  три хорови състава, всеки със своя тематична концертна програма: смесен хор при читалището  домакин,  хорът при Пловдивско певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ и хорът “Тракийска лира“ при Певческо дружество “Лира“ – Пазарджик.

Поздравления бяха отправени от заместник-кмета по “Хуманитарни дейности“ в Община Панагюрище Галина Матанова и от инж. Радка Енчева-Кочева,  ръководител на Регионален експертно-консултантски и информационен център “Читалища“ – Пазарджик. Песни звучаха от сцената и от салона! Спонтанно с общо изпълнение “На многая лета“ импровизирано беше поставен финалът!

Въпреки своята младост и превратностите на съвремието, фестивалът “България – една безсмъртна песен“ съумя да възкръсне след Ковид и да се завърне като тържество на силата на хоровото изкуство над случващите се беди за човечеството в глобален мащаб.

Националният фестивал в града на Априлци даде своя принос за популяризиране на хоровата българска традиция, запазвайки силата и мощта си да привлича видни представители на този жанр в изкуството. Панагюрище пази и развива делото на големия творец и диригент на България  Делчо Радивчев – основател на местния смесен читалищен хор. 

ИНФОРМИРА: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“ – Пз

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.