петък , 19 април 2024
Празна класна стая

В 21 национални програми за развитие на образованието ще бъдат инвестирани 242,6 млн.лв

Двадесет и една национални програми за развитие на образованието одобри правителството.

Празна класна стая
Две от тях са нови – ,,Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“.
С първата програма ще се инвестират 90 млн. лв. в личностното развитие на учениците чрез занимания с колективни спортове и изкуства.
С 10 млн. лв. по другата нова програма ще се осигурят възнагражденията на не по-малко от 900 медиатори и социални работници – както вече назначени, така и нови.
Общо 242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез национални програми. Някои от вече познатите сред тях са разширени чрез нови модули.
Програма „Иновации в действие“ е допълнена. По нея ще се разработят методика и обучителни ресурси за STEM образование. Те ще бъдат приложени във вече изградените STEM центрове в 263 училища в страната и в други 1980 училища, в които ще се изградят STEM центрове по Националния план за възстановяване и устойчивост.
По друга програма ще се подкрепя целодневното обучение и експерименталната работа по природни науки в профилираните училища. За поредна година ще се инвестира в уроци, провеждани в културни институции. Ще се подобрява библиотечната среда и ще се изграждат площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата. Ще се създават и условия за достъп на хора с увреждания и със специални образователни потребности, ще се повишава сигурността в училищата чрез видеонаблюдение и други технически средства.
Ще продължи подпомагането на екипите за обхват за включване на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в образователната система.
Предвижда се разработване на помагало по български език като чужд за деца мигранти и чужденци, търсещи или получили закрила.
Запазва се програмата за модернизиране на професионалното образование.
За втора година чрез програма „Отново заедно“ ще бъдат осигурени средства за туристически пътувания за ученици от I клас до XI клас за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение и пандемията от COVID-19. За целта са осигурени 22,6 млн. лв.
По национална програма „Мотивирани учители и квалификация“ учителите ще могат да повишават и допълват своите знания и умения, а специалисти от сфери извън образованието ще могат да придобият педагогическа квалификация. Отново е гарантирана възможността за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти.
По програмата за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците ще се изграждат модерни кабинети в центровете за подкрепа на личностното развитие, където има занимания в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Ще се оборудват и кабинети за терапия и рехабилитация в центровете за работа с деца със специални потребности.
Остават националните програми „Бизнесът преподава“, ,,Обучение за ИТ умения и кариера“, ,,Роден език и култура зад граница“, ,,Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“, както и програмите за националното външно оценяване и ученическите олимпиади и състезания, за детските градини, информационните и комуникационните технологии в образованието. МОН ще продължи да финансира общински проекти за образователна десегрегация, както и наемането на заместващи учители.

Вижте още

15 години Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище

Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище днес чества 15 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.