сряда , 24 април 2024
Водещи новини
Един от възрожденските будители е Христо Ботев
Христо Ботев - гениалният поет и пламенен революционер

БУДИТЕЛИ Е ИМАЛО, ИМА И ЩЕ ИМА, УБЕДЕН Е ГАНЧО ГРОЗЕВ, ДИРЕКТОР НА СУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – СТРЕЛЧА

Ученици зададоха въпроси на директора на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – Стрелча. Какво го попитаха три седмици преди Първи ноември.
– Господин Грозев, ние сме ученици от седми клас и бихме искали да Ви зададем няколко въпроса по случай празника на будителите. Какво е за Вас Първи ноември?

–  Първи ноември е много важен празник за нашата държава. Ден, в който отдаваме почит на всички, които са създали и разпространили нашата писменост. На тези, които са написали са едни от най-хубавите стихотворения, разкази и романи в нашата литература. На тези, които са създали условия за развитие на нашата държава, и тези, които са отдали живота си в служба на Родината. Денят на будителите е един от най-хубавите празници в календара на България. Не знам дали в някоя друга държава в света има ден, в който се почитат будителите.

–  Защо, според Вас, Първи ноември се празнува във всяко училище и в наши дни?

Празнува се във всяко училище, защото е пряко свързан с образованието. Повечето народни будители са били учители и са учили хората на четмо и писмо, защото е добре за всяка държава повечето й жители да са образовани. Делото на будителите трябва да се доразвива от нас, днешното поколение. Ние не бива да забравяме какво са направили за България тези преди нас, длъжни сме да го съхраняваме и да се опитаме и ние да дадем нещо за развитието на нашата държава. Празнуваме и полагаме усилия да ви убедим, че вие сте бъдещите будители и, когато пораснете, трябва да доразвиете това дело. Образованието и културата са най-важни за една държава. Без тях не може да има прогрес.

–  Вие чувствате ли се будител?

–  Аз дали се чувствам будител?! /смее сеТова ще кажете вие. Аз съм част от съсловието на учителите, а тази професия е пряко свързана с будителството. За мен всички учители са и будители. Те дават всичко, което могат, на поколенията след тях. Но е още рано да се каже дали съм народен будител. Поколенията след нас и историята дават оценки.

–  Какъв е подходът, който прилагате при работата с Вашите ученици, за да обикнат те училището?
Този въпрос е като оценка за мен и отговор ще даде вие. В училището колективите са два: учители – ученици и учители-ръководство.

Аз се старая да се отнасям еднакво добре с всички и винаги съм приемал учениците като равнопоставени хора, независимо на каква възраст са. Предполагам, че сте забелязали, че кабинетът ми е винаги отворен, когато има проблем. Взаимоотношенията в училището между всички трябва да бъдат на ниво.

–  Пораствайки пред очите Ви, виждате ли във Вашите ученици бъдещи будители?

–  Всеки човек, независимо от това къде ще се реализира, ако той си обича професията и си изпълнява съвестно задълженията, може да бъде будител. Будителството означава да правиш това, което най-много обичаш, и да го правиш не само в полза на себе си, а и на държавата. Разбира се, аз очаквам да има много будители от училищата в България, защото всички се нуждаем от будители.. Надявам се, когато пораснете, някои от вас да се ориентират към учителската професия. Тя е много трудна, но е една от най-благородните. Будители е имало и ще има.

Един от възрожденските будители е Христо Ботев
Христо Ботев – гениалният поет и пламенен революционер

– Какво ще пожелаета на учителите в Деня на народните будители?
–  Първо, да са много здрави, да са силни и упорити! Да имат търпение за всички ваши лудории, които правите, и да приемат с раазбиране емоциите, които им създавате. И да не забравят, че учителят е учител по всяко време. За тази професия няма минало, сегашно или бъдеще време.
ИНТЕРВЮТО направиха:
Рени Лулчева, Вяра Стефанова,
                 Елица Ублекова, Христо Петров

Вижте още

ПРОГРАМА за тържествата по повод 148 години от Априлското въстание

 Тази година поради обективни обстоятелства възстановката, която Регионален клуб „Традиция“ организира, няма да е на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.