Децата от „Вълшебен свят“ се обучаваха по програмата „Red paper plane“

През учебната година в Детска градина Райна Княгиня“ децата от група „Вълшебен свят“ с учители Неделка Тютюнджиева и Гинка Делибашева

и помощник възпитател Гергана Каишева работиха по програмата „Red paper plane“. Това е нова концепция за учене чрез предизвикателства, преживявания и игра, която стимулира екипно решаване на проблеми ,като децата участват в разнообразни мисии.

Дора Иванова, майка на Николета
Чао, Червено самолетче !“ Дъщеря ми още повтаря тази фраза. Тя е на 5 години и заедно с останалите деца от нейната група в детската градина преживяха една вълнуваща година с мисиите на „Червеното хартиено самолетче“. Децата бяха „архитекти“, „космонавти“, „откриватели“, „еколози“, „пътешественици“, „метеоролози“ и даже „олимпийци“ ( мисия, проведена прекрасно и актуално по времето на Зимните Олимпийски игри). Те играха, творяха, състезаваха се, работеха в екип, презентираха и някак естествено получаваха знания за заобикалящата ги среда. Дъщеря ми се прибираше вкъщи въодушевена след поредната мисия, с интересни саморъчно направени „каски“ и „шлемове“, а по-голямата й кака тайно й завиждаше, че е правила сграда от кутии или че знае за „газовите планети“, а тя самата все още да не ги е учила. И така нашите деца за пореден път ни изненадаха с потенциала си и с вроденото си желание да учат. Всичко това нямаше как да се случи без професионализма, инициативността и голямата енергия на нашите учители г-жа Тютюнджиева, г-жа Делибашева и леля Гери. Вярвам, че тяхната професия граничи с магията, защото все още не ми е понятно как се задържа вниманието на двайсетина подрастващи, които кипят от енергия.

Сима Бушова, майка на Марин
Здравейте, всички приключенци! Като родител искам да изкажа най-искрените ми благодарности към екипа създал всички тези прекрасни и вълнуващи мисии и също така към преподавателите който ги осъществиха. В нашия дом всяка седмица с мисия се посрещаше с много радост и любопитство какво ново ще научим както синът ни така и ние. Когато се прибираш в края на седмицата с всички листове и снимки от дадената мисия очичките му блестяха от нетърпение да ни разкаже. Както за нас родителите така и за децата беше огромна радост, забавление и любознателност да участваме в това вълнуващо приключение. Не спирайте да предизвиквате любопитството на малки и големи

Петя Търкаланова, майка на Моника
През изминалата година децата ни „летяха с червеното самолетче“, като преминаваха през безброй вълнуващи преживявания, но както всичко, имахме отправна точка и крайна такава. Ето, че проектът приключи! За визуализация и поднасяне на информацията по проекта, на достъпен език пред децата ни се погрижиха нашите учителите от група „Вълшебен свят“. Те позволиха на децата ни да се докосват до различните точки на света, да се превъплатят в различни професии – да бъдат изследователи, да летят със самолет, да бъдат космонавти, метеоролози и много други. Запознаха се със спортовете на олимпийските игри, бяха олимпийци, дори измислиха нов спорт. Децата ни успяха да видят как животните се справят в средата си на живот, колко велика е природата, създавайки за тях приспособления, за да оцеляват, дори и в неблагоприятни за нас хората, условията на живот. Г-жа Тютюджиева и г-жа Делибашева съумяват да учат децата ни на отговорност към околните, към заобикалящата ни среда, изграждайки ХОРА. Този проект помогна да видят всичко това, с „очички“, в реална среда, да създадат нови знания, умения и незабравими спомени! Децата ни успяха да се докоснат до уникалната природа на Арктика. Видяха как животните там са устроени като съвършени организми, умеещи да се справят със заобикалящата ги среда. Усетиха вълнението от съвършената гледка, наречена „Северно сияние“. Деца и родители очаквахме с нетърпение да разберем каква ще бъде следващата мисия, разглеждахме материалите и се вълнувахме заедно, научавайки нови неща за света, професиите, природата, сградите. Най- впечатляващо за моето детенце беше мисията „архитект“, заради високите небостъргачи, мостове и още куб интересни неща, които са сътворени от велики умове, достигайки до обикновения човек и служейки в ежедневието. Аз, като родител и човек, завършил магистърската си степен „Управление на отпадъци“, бях много щастлива, че децата бяха запознати с различни методи за оползотворяване на отпадъци, като основа бе положено да не замърсяват природата, да я ценят, обичат и се грижат за нея, като я опазват. Тези навици се зараждат у деца ни още в крехка детска възраст и този проект беше изключително полезен, показвайки как да бъдат отговорни, да уважават труда на хората, да учат, знаят и предават умения. Огромно благодаря на създателите на проекта и на учителите от група „Вълшебен свят“, който ни въведоха и позволиха да извървим заедно един път, осеян с интересни и вълнуващи моменти за деца, родители и учители, като екип, като едно цяло! Благодаря!

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.